NOVO RAZUMEVANJE ISTORIJE: Versaj slavi 400 godina, posetioci će uskoro moći da vide odaje Marije Antoanete

Dvorac Versaj u predgrađu Pariza, jedno od najposećenijih mesta u Francuskoj, slavi 400. godišnjicu i obnavlja se, te će uskoro posetiocima ponuditi pristup privatnim odajama kraljice Marije-Antoanete u obnovljenom ruhu.

Izradnja tog dvorca na imanju od 800 hektara počela je u septembru 1623. po naredbi kralja Luja XIII koji je najpre poželeo mali lovački dom.

Taj datum je zvanično uzet kao početak izgradnje dvorca iako mu to nije bila prvobitna namena, rekla je za "Frans pres" predsednica organizacije koja se stara o imanju, Katrin Pegar.

Cilj proslave godišnjice je pre svega da izrazi kontinuitet istorije Versaja tokom 400 godina i da pokaže da ne samo da istorija nije stala, već se otvara, obnavlja i oživljava, rekla je ona i istakla da dvorac prati istoriju Francuske.

Najnovije blago dvorca će biti otvoreno javnosti 27. juna – privatne odaje Marije-Antoanete od 100 kvadratnih metara, na dva sprata. Kraljica se tu odmarala, sastajala s decom i probranim prijateljima.

Renoviranje tih prostorija donosi "novo razumevanje istorije uz paradoks javnog i privatnog života, etikecije i intimnosti. To je izvanredni sažetak istorije", rekla je predsednica Versaja.

U tim odajama su sobe, budoar, biblioteka i soba za bilijar koji je postao popularna od kralja Luja XIV. Ta soba je neka vrsta dnevnog salona, a u nju je kraljica ulazila kroz vrata skrivena zavesama.

Marija-Antoaneta će pobeći iz tog svog utočišta, pre hapšenja tokom Francuske revolucije.

U septembru će biti otvorena istorijska galerija od 12 prostorija Versaja, obnovljena i modernizovana zahvaljujući digitalnim tehnologijama.

Versaj je prošle godine ugostio gotovo sedam miliona ljudi.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još