PET SAVETA: Kako prekinuti emotivnu vezu sa manipulatorom?

Manipulator u vezi je osoba koja koristi razne manipulativne taktike kako bi kontrolisao i dominirao u vezi. To su obično ljudi koji žele da dobiju ono što žele, a često ne mare za osećaje i potrebe drugih osoba u vezi. Oni mogu da budu vrlo lukavi i da vešto manipulišu emocijama i postupcima svojih partnera kako bi dobili kontrolu nad situacijom.

Šta je manipulator u vezi (gaslajting)?

Gaslajting je oblik emocionalnog manipuliranja u kom jedna osoba namerno dovodi drugu osobu u situaciju u kojoj počinje da sumnja u svoju vlastitu percepciju, memoriju ili zdrav razum. To se obično radi kako bi se stvorila moćna pozicija za manipulatora i smanjila sposobnost žrtve da se odupre manipulaciji.

Na primer, gaslajting uključuju stvari poput promene istorije događaja, poricanja važnosti ili značaja nečijih osećaja ili iskustava, stalno prebacivanje krivice na druge, stvaranje negativne slike o žrtvi i na kraju, uveravanje žrtve da je ona ta koja je mentalno nestabilna ili da je sve u njenom umu.

Gaslajting može da bude vrlo štetan za žrtve i može imati dugotrajne posledice na njihovo mentalno zdravlje. Ako sumnjate da ste žrtva gaslajtinga, važno je da potražite pomoć stručnjaka ili podršku od pouzdanih prijatelja i članova porodice.

Kad se manipulator zaljubi

Manipulatori mogu da iskuse zaljubljenost kao i bilo ko drugi. Međutim, zbog njihovih manipulativnih taktika i ličnosti, zaljubljivanje se može dogoditi na specifičan način.

Na primer, manipulatori mogu da koriste svoju privlačnost i šarm kako bi osvojili nečiju naklonost ili ljubav, a zatim da nastave manipulisati osobom kako bi ostvarili svoje ciljeve. Takođe, manipulatori mogu da koriste ljubav kao sredstvo manipulacije, pokušavajući da uvere osobu da uradi ono što žele, jer "to je znak prave ljubavi" ili "ako me voliš, onda ćeš to uraditi".

Međutim, manipulatori često imaju problema u održavanju dubokih i iskrenih emocionalnih veza zbog svoje tendencije da se koriste ljudima za svoje potrebe i ciljeve. Često imaju probleme u izražavanju svojih osećanja i u razumevanju osećanja drugih ljudi.

Emotivni manipulator

Emotivni manipulator je osoba koja koristi emocionalnu manipulaciju kako bi dobila kontrolu nad drugima i ostvarila svoje ciljeve. Ove osobe često koriste svoje emocije kao sredstvo za manipulaciju drugih ljudi, koristeći taktike poput krivice, uveravanja, lažnih obećanja ili igranja žrtve kako bi postigli željeni ishod.

Emotivni manipulatori često koriste svoju emocionalnu snagu da bi ušli u odnose koji su nezdravi ili neodrživi. Mogu da koriste emocionalnu manipulaciju kako bi zadržali partnera u vezi ili kako bi osigurali da se druga osoba oseća loše i nesigurno u vezi.

Emotivna manipulacija može da bude vrlo štetna za žrtvu, jer može da dovede do gubitka samopouzdanja, niskog samopoštovanja, anksioznosti, depresije ili drugih emocionalnih problema. Ako se ne prepozna i ne prekine emotivna manipulacija, može da dovede do dugotrajne štete za žrtvu.

Ako mislite da ste žrtva emotivne manipulacije, važno je da potražite pomoć i podršku od stručnjaka ili bliskih osoba. Važno je da shvatite da emotivni manipulatori često nemaju promene u ponašanju i da je prekidanje odnosa sa manipulatorom možda jedini način za oporavak i ponovno uspostavljanje emocionalne ravnoteže.

Kako prekinuti vezu sa manipulatorom?

Prekid veze sa manipulatorom može da bude težak i zahteva hrabrost, odlučnost i podršku od bliskih osoba.

Pet saveta mogu vam pomoći u prekidu veze sa manipulatorom

1. Prepoznajte manipulaciju - prepoznavanje manipulativnog ponašanja ključno je za prekid veze sa manipulatorom. Pokušajte da sagledate svoj odnos spolja i zapitajte se da li je vaš partner iskren i pošten u odnosu prema vama ili koristi razne manipulativne taktike kako bi kontrolisao vas i vašu vezu.

2. Budite hrabri i odlučni - ako ste prepoznali manipulativno ponašanje svog partnera, bitno je da budete hrabri i odlučni u prekidu veze. Bez obzira na to koliko je to teško, budite odlučni i čvrsti u svojoj odluci da prekinete vezu i krenete dalje.

3. Potražite podršku - prekid veze sa manipulatorom može da bude emocionalno težak i stresan. Zato potražite podršku od bliskih osoba - prijatelja, porodice ili stručnjaka za mentalno zdravlje.

4. Postavite granice - manipulatori često pokušavaju da prekorače granice drugih ljudi. Važno je da jasno postavite granice i da se držite svojih odluka, čak i ako vaš partner pokušava da vrši pritisak na vas.

5. Nemojte dopustiti da ponovo uspostavite kontakt - manipulatori mogu da pokušaju da ponovo uspostave kontakt sa vama nakon raskida. Ako se osećate uznemireno ili pod pritiskom, nemojte dopustiti uspostavljanje kontakta i budite čvrsti u svojoj odluci.

Važno je da se setite da zaslužujete zdravu i srećnu vezu bez manipulacije. Iako će raskid veze sa manipulatorom biti težak, to je važan korak prema vašem ličnom rastu i sreći.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još