Kako su me ukrali Nemci

Priča filma inspirisana je detinjstvom reditelja Miše Radivojevića, u čiji se dom za vreme okupacije uselio glavnokomandujući nemačke vojske. Radnja obuhvata period od 1943. godine, odnosno događaj u Drugom svetskom ratu, kada nemački oficir Verner preuzima brigu o sinu čija je porodica komunistički orijentisana. U tom trenutku kada je ceo svet razaran od strane Trećeg rajha, taj dečak će doživeti svoje najlepše trenutke u životu, a pružiće mu ih upravo čovek u uniformi te ideologije.

Nagrade

Film "Kako su me ukrali Nemci" osvojio je Gran pri - Veliku zlatnu mimozu na 25. Filmskom festivalu u Herceg Novom. Radivojević je nagrađen i Zlatnom mimozom za režiju, kako je navedeno, "za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskog tkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se retko viđa". Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đokić, a za najbolju kameru Radoslavu Vladiću. Na festivalu Cinema City film je dobio nagradu žirija kritike Fipresci za nabolji film, dok je u Sopotu ovenčan nagradama za najbolji scenario i muziku.

Režija: Miloš Radivojević
Uloge: Jelena Đokić, Douglas Henshall, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Vojislav Brajović, Gordan Kičić, Nada Šargin, Boris Isaković, Maša Dakić, Nebojša Milovanović, Vlasta Velisavljević

Pogledajte još