NEZDRAVE NAVIKE SKRAĆUJU ŽIVOT: Fizička neaktivnost nakon 40. godine jednako je loša kao i zavisnost od nikotina

Ako ste napunili 40 godina, pušač ste, pijete ili koristite opioidne preparate, velike su šanse da nećete doživeti osmu ili devetu deceniju.

Ovo možda nije novost, ali dugoročna studija na skoro 720.000 američkih vojnih veterana pokazala je da su loše životne navike najgore, bar među bivšim vojnicima, koji imaju veću verovatnoću da će patiti od stanja kao što je posttraumatski stresni poremećaj nego opšte stanovništvo.

Za potrebe studije, tim naučnika na čelu sa Ksuan-Mai Nguien sa Univerziteta u Ilinoju proučavao je osam životnih navika za koje se smatra da doprinose zdravom načinu života, a to su fizička aktivnost, pravilna ishrana, izbegavanje velikih količina alkohola, izbegavanje cigareta, dobra tolerancija na stres i dobar san, održavanje pozitivnih društvenih odnosa i nekorišćenje opioidnih lekova protiv bolova.

Usamljenost, brza hrana, loš san i preterani stres su se u nekim slučajevima pokazali gotovo jednako loši kao pušenje ili opioidi za svakoga ko želi da živi punim potencijalom.

Studija je pokazala da je fizička neaktivnost jednako loša kao i zavisnost od nikotina ili opioida.

Studija, predstavljena na međunarodnoj konferenciji "Nutrition 2023" u Bostonu, pokazala je da će muškarci u 40-im godinama sa svih osam loših navika skratiti život za 24 godiine, a kod žena bi to bilo 21 godina.

Pušači, zavisnici od opioida i oni koji su jedva vežbali imali su 30 do 45 odsto veći rizik od smrti, a oni koji su voleli da se napiju, loše jeli, nedovoljno spavali ili su bili pod velikim stresom imali su 20 odsto veći rizik od smrti.

Samci stariji od 40 godina mogu da se opuste jer je "nedostatak pozitivnih društvenih odnosa" povezan sa samo pet odsto većim rizikom od smrti.

Nalazi "podvlače ulogu koju način života ima u razvoju hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca koje dovode do preranog invaliditeta i smrti".

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još