Posetite Dubai – grad raskoši, bogatstva i zabave

Dubai je najveći i najgušće naseljeni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedna od najluksuznijih destinacija sveta. Nalazi se na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva, prestonica je emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena. Zbog čega je on postao tako značajna svetska metropola i jedna od najboljih turističkih destinacija, pročitajte u tekstu koji sledi.

Ne tako daleka prošlost

Smatra se da je Dubai osnovan kao ribarsko selo u ranom 18. veku, a zapisi pokazuju da je to bio grad ograđen zidinama ranih 1800-ih. Dinastija Al Maktum vlada Dubaijem od 1833. godine do danas. U početku se selo oslanjalo na pecanje, trgovinu i ronjenje bisera, sve dok nije došlo do nalazišta nafte 1966. Sa otkrićem nafte, počeo je razvoj Dubaija, koji je postao moderna luka, grad i trgovačko središte.

Danas je to veliki turistički centar koji nastavlja da se intenzivno razvija i raste. Od pustinjske zabiti i malih naseobina, do megapolisa budućnosti Dubai je postao za manje od 50 godina. Iz tog razloga čak 24% ukupnog broja kranova u svetu sada radi i nalazi se u Dubaiju na raznim građevinskim konstrukcijama. Danas ovde možete videti toliko raskoši i bogatstva na svakom koraku – najviše zgrade na svetu, policiju koja vozi "lambordžinije", "bugatije" i ostale preskupe sportske automobile, gigantske zabavne parkove i tržne centre veličine pojedinih evropskih mikro-država.

Grad Dubai ima površinu od 4.114 kvadratnih kilometara što ga čini većim od Singapura, Hong Konga i Maldiva zajedno. Godine 1975. brojao je svega 183,200 stanovnika. Danas u Dubaiju živi 3.331.420 stanovnika i ima više od osam puta veću gustinu naseljenosti od cele zemlje. Samo mali procenat ljudi, oko 15%, su državljani UAE, što Dubai čini vrlo otvorenom i kosmopolitskom sredinom za sve.

Atrakcije u Dubaiju – šta turisti najviše posećuju

Dubai je mesto gde se nalaze mnogobrojni neboderi i trenutno najviša zgrada na svetu. Ne tako davno, 1991. godine imao je samo jednu visoku zgradu i nalazila se na ivici pustinje. Sada imate preko 400 visokih zgrada, od kojih su mnoge luksuzni hoteli u Dubaiju sa beskonačnim bazenima i panoramskim pogledom na grad.

Mamac za trgovinu i poslovne prilike, Dubai je i centar sveta za zabavni turizam (entertainment tourism). Evo koje atrakcije se, s pravom, ne zaobilaze:

  •  Burdž Khalifa - neboder od 160 spratova sa panoramom za posmatranje. Njegova ukupna visina je 829,8 m što ga čini najvišom zgradom na svetu. Izgradnja Burdž Kalife počela je 2004. godine, a otvorena je 2010. kao deo novog razvoja pod nazivom Downtown Dubai. Karte za posmatračke panorame koštaju od 149 AED (35,46 evra) i možete ih rezervisati na zvaničnom sajtu Burdž Kalife. Interesantan je podatak da je na vrhu zgrade temperatura niža čak za 15 stepeni Celzijusovih u odnosu na podnožje.
Foto: Pixabay.com
  •  Dubai Mall – jedan od najvećih tržnih centara na svetu. Nalazi se u blizini Burdž Kalife i ima preko 1,200 prodavnica. Otvoren je 2008. godine. U okviru Dubai Mall-a su javni akvarijum i podvodni zoološki vrt, VR Park Dubai, Reel Cinemas, Rainforest Cafe, Hysteria (ukleta kuća), Dubai Dino, Dubai Creek Tower Replica i KidZania. Samo u 2013. godini posetilo ga je 75 miliona ljudi, što je više od ukupnog broja stranih turista u SAD iste godine (70 miliona).
  •  Fontana Dubaija - koreografski sistem fontana na jezeru Burdž Kalifa površine 12 hektara. Dugačka je 275 m i ima 6.600 svetala i 50 projektora u boji. Voda ide do 152,4 metara u vazduh. Na fontani svira različita muzika, od klasične do savremene arapske i svetske muzike. Otvorena je 2009. godine i besplatna je za posetioce.
  • Dubai Miracle Garden - najveći prirodni cvetni vrt na svetu, koji se nalazi u okrugu Dubailand-a. Otvoren je na Dan zaljubljenih 2013. godine i ima preko 150 miliona cvetova i 250 miliona biljaka. U bašti ćete videti cvetne životinje, crtane junake, dvorac, čak i avion Fly Emirates A380 od cveća,
    koji je jedna od najpoznatijih atrakcija u Dubaiju. Cena ulaznice za DubaiMiracle Garden za odrasle i starije osobe je 55 AED (13,09 evra), a za decu od 3 do 12 godina 40 AED (9,52 evra).
Foto: Pexels.com
  •  Aquaventure Waterpark - najveći vodeni park na svetu koji ima 79 rekordnih tobogana i atrakcija. Poseduje 1km privatne plaže na kojoj se možete opustiti. Tu je i dečja reli staza, tornado tobogan i još mnogo toga. Možete iznajmiti kajak ili dasku za veslanje u Watersports Beach Hut, otići na Safari sa ajkulama u Shark Lagoon Experiences. Deca uzrasta od 3 do 6 godina mogu da odu u Mini program morskih biologa gde će videti kako je biti specijalista akvarista.
  •  Dubai Creek - šetalište pored vode dugačko skoro 2 kilometra. Napravljen je da podseća na stara gradska jezgra u bliskoistočnim gradovima, s tim što u njemu ama baš ništa nije starije od par godina, pošto je promenada izgrađena tek 2017. godine. Prirodni slani potok formira prirodnu luku koja se tradicionalno koristi za trgovinu i transport. Na obalama potoka nalaze se brojne turističke lokacije i hoteli, kao i banke, kuće, značajna državna, poslovna i stambena naselja.
  •  City Walk - Prostirući se na preko 900,000 m², City Walk je otvoreni tržni centar (pešačka zona) nedaleko od centra grada. Izuzev šopinga ovde možete da posetite Green Planet, zoo-vrt i baštu na zatvorenom u kojoj ima preko 3.000 životinja i biljaka. Deca će biti oduševljena!
  •  Dubai Frame - Ako imate želju da vidite najveći ram na svetu, to možete da uradite u Dubaiju! Sa vrha ove građevine možete posmatrati grad sa visine.

Događaji u Dubaiju koje ne treba propustiti

Dubai nije samo ogroman zabavni park, već i značajan kulturni centar. U Dubaiju se tokom cele godine održava mnogo događaja i festivala.

Proslava nacionalnog dana - jedna od najvećih godišnjih proslava u Dubaiju koja se održava 2. decembra u znak sećanja na nezavisnost UAE. Tokom ove proslave možete videti ukrase u bojama zastave UAE širom grada, parade, vatromet i još mnogo toga.

Dubai Duty Free Tennis Championship
- sportski događaj koji dovodi neke od najvećih teniskih superzvezda. Održava se u Dubaiju poslednjih 25 godina u februaru/martu na Dubai Duty Free teniskom stadionu.

Svetsko konjičko prvenstvo u Dubaiju
- jedna od najprestižnijih konjskih trka na planeti. Takođe je dobro poznato kao takmičenje u statement šeširima gde se dame takmiče noseći najekstravagantnije šešire. Kup se održava 27. marta.

Dubai Shopping Festival
– za sve ljubitelje šopinga. Velika rasprodaja i popusti za glavne brendove. Održava se od 17. decembra do 30. januara i osim rasprodaje uključuje koncerte, zabavu za decu, vatromet i drugo.

Foto: Unsplash.com

Gradske i državne vlasti stalno rade na unapređenju zabavnog i intelektualnog programa, pa se broj značajnih manifestacija iz godine u godinu sve više uvećava. Turisti željni kulturnog sadržaja često idu i na izlet za Abu Dabi, koji se nalazi na samo 140 kilometara od Dubaija i koji je spektakularan na svoj način.

Dubai je zato savršena kombinacija futurističke arhitekture, luksuza i kulturne raznolikosti, pa pruža jedinstveno iskustvo za sve putnike koji traže i avanturu i odmor i inspiraciju. Ova uzbudljiva destinacija na obali Persijskog zaliva očaraće vas i obogatiti uspomenama i utiscima za ceo život.

Izvor: Promo
Foto: Pexels.com

Pogledajte još