OD 1. SEPTEMBRA: Kamere na uniformama saobraćajnih policajaca u Srbiji (VIDEO)

Deo saobraćajnih policajaca od 1. septembra imaće kamere na uniformama, najavljeno je juče iz MUP.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima.

Kako se navodi, pristup podacima imaće samo ovlašćeni pripadnici saobraćajne policije, a snimljeni video i audio materijal čuvaće se 45 dana nakon čega će se automatski brisati.

- Policijski službenici saobraćajne policije biće dužni da koriste kamere prilikom obavljanja policijskih poslova, i biće dužni da obaveste građane da se to postupanje snima audio i vizuelno - stoji u saopštenju MUP.

Ambasador SAD Kristofer Hil uručio je juče u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića 60 pomenutih kamera za uniforme Upravi saobraćajne policije.

- Ovo je pilot projekat - uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije s tim što nam je u planu da u narednom periodu dodatno povećamo broj kamera sa ciljem da one budu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca - rekao je Gašić.

Dodao je da će policajci te uređaje nositi na vidljivom delu uniforme i snimaće kompletnu intervenciju.

- Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom - rekao je Gašić.

Ministar je dodao da će korišćenje kamera za uniforme doneti višestruke benefite i da je to dokazano na iskustvu 13 evropskih zemalja članica Roudpola.

Zahvaljujući ambasadoru Hilu na pomoći, Gašić je istakao da je donacija kamera za uniforme obezbeđena zahvaljujući ambasadi SAD i Biroa Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

Hil je rekao da je nošenje kamera na uniformama novina u policijskom radu, ali da je to novina koja unapređuje delovanje i podiže transparentnost rada policijskih organa.

Dodao je da saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i SAD traje već nekoliko decenija i da su SAD posvećene toj saradnji sa srpskim vlastima kako bi doprineli boljoj bezbednosti svih građana.

Izvor: Blic.rs
Foto: mupsrbije/Instagram

Pogledajte još