NEŽELJENI EFEKTI: Smutiji često podižu nivo šećera u krvi

Ravnoteža regulacije šećera u krvi ima ključnu ulogu u našem ukupnom zdravlju, utičući na nivoe energije, raspoloženje, pa čak i na upravljanje težinom.

Međutim, postoji složena veza između nivoa šećera u krvi i nakupljanja masnih naslaga na stomaku. Osim uobičajenih krivaca, poput viška kalorija i sedalačkog načina života, određeni sastojci skriveni u naizgled bezopasnoj hrani mogu izazvati pustoš kada je u pitanju nivo šećera u krvi, ali i obim struka.

Smutiji

Smutiji, koji se često reklamiraju kao nutritivno bogate i pogodne opcije, ponekad mogu imati neželjene posledice na šećer u krvi i masnoću na stomaku. Iako mogu da sadrže mešavinu voća, povrća i drugih sastojaka, koncentrovani šećeri iz voća ili dodati zaslađivači mogu izazvati brze skokove nivoa šećera u krvi.

- Iznenađujuće, ali mnogi smutiji se reklamiraju kao 'zdravi', ali su zapravo bogati šećerom i/ili visoko fruktoznim kukuruznim sirupom. Mnogi smutiji imaju više kalorije nego što biste smeli da unesete dnevno, a to dovodi do povećanja telesne težine - ističu stručnjaci.

Pored toga, procesom pripreme razbijaju se vlakna, pa se smanjuje njihova sposobnost da uspore apsorpciju šećera. Ova kombinacija visokog šećera i smanjenih vlakana može dovesti do fluktuacija nivoa šećera u krvi i potencijalno doprineti akumulaciji masti u predelu stomaka tokom vremena.

Zdravije alternative

Odlučivanje za zdravije alternative smutija je strategija za uživanje u smutijima bez narušavanja ravnoteže šećera u krvi ili podsticanja nagomilavanja masti na stomaku.

Uključivanje sastojaka bogatih hranljivim sastojcima poput lisnatog povrća, voća sa niskim glikemijskim indeksom poput bobičastog voća i izvora zdravih masti poput avokada ili orašastih plodova može imati blaži uticaj na nivo šećera u krvi.

A uključivanje namirnica bogatih proteinima poput grčkog jogurta ili proteinskog praha može povećati sitost i smanjiti rizik od skokova šećera.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još