Ugričić u Upravnom odboru CENL

BEOGRAD, 27. septembra 2011. (Beta) – Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić imenovan je na 25. zasedanju evropske bibliotečke organizacije (CENL) u Kopenhagenu za člana Upravnog odbora ove najuglednije evropske bibliotečke organizacije, saopštila je u utorak Narodna biblioteka.

CENL predstavlja stalnu konferenciju nacionalnih biblioteka Evrope i ima 48 članova i pokretač je i upravljač najvažnijih panevropskih bibliotečkih programa, uključujući najveće projekte digitalizacije kulturne baštine kao što su Europeana i Evropska biblioteka.

Na izborima za Upravni odbor CENL-a Ugričić je u ponedeljak u Kopenhagenu izabran u petočlano rukovodeće telo sa mandatom u četiri naredne godine.

U saopštenju se navodi da Evropska komisija smatra CENL svojim prvim partnerom u oblastima zaštite intelektualne svojine, slobodnog pristupa informacijama, integralnoj kulturnoj baštini Evrope, kulturne politike i medjusektorske saradnje, interoperabilnosti i multilingvalnosti, zbog čega i finansira programe CENL-a.

U Upravni odbor CENL-a nikada pre nije izabran predstavnik zemlje koja nije član Evropske unije.

..

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.