MINISTARKA PROSVETE ISTIČE: Škole u Srbiji spremne za početak nove školske godine

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti. Kako je podsetila, školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola. Svim školama stigle su smernice delovanja, gde je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, kako kaže, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište.

- Radi se o sugestiji da prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još mnogo važnije – o tome koliko prave ljudske vrednosti treba tokom školovanja i školske godine da se ugrade u ličnost svakog deteta i na koji način deca i nastavnici misle da to treba uraditi - istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, prva radna nedelja biće tematska nedelja, a teme će birati učenici i nastavnici, u zavisnosti od uzrasta učenika i kreativnosti nastavnika.

- Pretpostavljam da će teme biti od toga šta znači škola i šta znači aktivna borba protiv nasilja i prepoznavanja nasilnika, do toga šta je drugarstvo. Posle te nedelje u kojoj će biti na izvestan način i približavanja dece nastavnicima, ide druga nedelja u kojoj treba da se proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja i to bez ikakvog ocenjivanja - navela je Đukić Dejanović, prenosi Tanjug.

Kako je istakla, čitava godina će biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je potrebna.

- Svaka škola će imati psihologa i pedagoga. Psiholog i pedagog, bez obzira kolika je škola, neće moći sami da rade sa decom svoj stručni posao. Međutim, timski rad sa nastavnicima i roditeljima će obezbediti da ona deca sa posebnom psiho-socijalnom potrebom budu detektovana i da se sa njima posebno radi - navela je ministarka.

Kako je ocenila, kroz socijalne i vršnjačke komunikacije, deca u osnovnoj i srednjoj školi uče da škola i ono što uče u školi nije za ocenu nego za život. Govoreći o bezbednosti dece, Đukić Dejanović je podsetila na zajednički program Ministarstva prosvete i MUP-a pod nazivom "Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje".

- Nije suština da pre početka rada škole, tokom škole i iza časova bude samo po jedan policajac, što smo već obezbedili. Same patrole policajaca koje se nalaze u okolini škole biće u većem broju. Suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole. Bezbednost se ogleda u poznavanju svih onih koji mogu imati bilo kakav rizik po bezbednost. Predavanje i edukacija od strane policajaca, psihologa i razrednih starešina treba da bude usmerena sticanju većeg stepena informacija o tome kako prepoznati neke opasnosti, kako reagovati, kome se obratiti ako deca to uoče - istakla je ministarka. Kako je navela, ubuduće će morati više da se poštuje i dostojanstvo nastavnika, u čemu očekuje i podršku medija.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još