SLOŽEN MENTALNI POREMEĆAJ: Šta je telesna dismorfija, koji su simptomi bolesti i kako se leči?

Telesni dismorfni poremećaj ili telesna dismorfija je ozbiljan poremećaj koji karakteriše preokupacija percepcijom sopstvenog tela i izgleda.

Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju iskrivljenu sliku o svom izgledu i često se fokusiraju na stvarne ili zamišljene nedostatke u svom telu.

Ovo stanje može značajno da utiče na emocionalno stanje i kvalitet života, što zahteva blagovremeno prepoznavanje i stručnu pomoć.

Razumevanje telesnog dismorfnog poremećaja

Telesna dismorfija je složen mentalni poremećaj koji dovodi do iskrivljene percepcije sopstvenog izgleda. Osobe sa ovim poremećajem često osećaju da je njihov stvarni izgled ružan, deformisan ili nesavršen, iako drugi možda ne vide ove "nedostatke" na isti način.

Ova preokupacija telom može značajno da ometa svakodnevni život, izazivajući osećaj stida, depresije, anksioznosti i I povlačenja iz društvenog života.

Simptomi telesne dismorfobije

Osobe koje pate od ovog poremećaja obično imaju sledeće simptome:

– stalno proveravanje svog izgleda u ogledalu,
– iskrivljena slika sopstvenog izgleda,
– zaokupljenost "manama" koje drugima možda neće biti uočljive,
– često traženje potvrda i pohvala od drugih na račun svog izgleda,
– osećaj nelagodnosti i anksioznosti u društvenim situacijama,
– kompulzivne radnje koje se ponavljaju, kao što je češljanje ili šminkanje, kako bi "popravili" svoj izgled,
– izbegavanje situacija u kojima bi drugi mogli da primete njihove "mane",
– depresija i nisko samopoštovanje.

Potražite stručnu pomoć

Ako osećate da vaše preokupacije izgledom i negativnom percepcijom tela ometaju vaš svakodnevni život, važno je da potražite stručnu pomoć.

Psihoterapija, posebno kognitivno bihejvioralna terapija (CBT), pokazala se efikasnom u lečenju telesnih dismorfnih poremećaja.

CBT pomaže da se identifikuju negativne misli i uverenja o vašem izgledu i pomaže vam da naučite zdravije načine razmišljanja i suočavanja sa negativnim osećanjima.

Radite na prihvatanju i samopoštovanju

Rad na prihvatanju svog tela i razvijanju pozitivnog samopoštovanja može da budei izazovan, ali je ključni deo procesa lečenja.

Fokusirajte se na svoje kvalitete, talente i interesovanja koji vas čine jedinstvenom osobom, a ne samo na izgled.

Smanjite svoju izloženost društvenim mrežama

Društvene mreže mogu da imaju negativan uticaj na percepciju našeg tela jer često prikazuju uređene i idealizovane slike ljudskih tela.

Smanjenje vremena koje provodite na društvenim mrežama može da vam pomogne da se oslobodite poređenja sa drugima i osećaja inferiornosti.

Niste sami

Razgovarajte sa voljenim osobama o svojim osećanjima i borbama sa telesnim dismorfnim poremećajem. Podrška i razumevanje voljenih može biti od velike pomoći u procesu lečenja.

Telesni dismorfni poremećaj je izazovan i težak, ali važno je da zapamtite da niste sami. Potražite stručnu pomoć i podršku da naučite kako da se nosite sa ovim poremećajem.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još