"Magnohrom" još čeka vladu

Više od 1.880 od ukupno 2.156 radnika "Magnohroma" koji su se prijavili za socijalni program još čeka da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja odgovori na njihove zahteve u vezi s otpremninama, rekao je juče sekretar odbora za zaštitu radnika Milivoje Jakovljević. Prema njegovim rečima, radnici insistiraju da svih 1.885 prijavljenih dobije otpremnine, za šta će vladi biti potrebno oko 800 miliona dinara, bez obzira na to za koju varijantu programa su se radnici opredeljivali. 

Jakovljević je podsetio da je ministar Mirko Cvetković ranije rekao da je vlada iz budžeta za radnike "Magnohroma" već obezbedila 650 miliona dinara. 

- Ukoliko ministarstvo ne odgovori na naše zahteve, nije isključeno da ćemo u sredu ili četvrtak ponovo doći na proteste u Beograd, bez obzira na to što je vlada u tehničkom sastavu i što će to biti njena poslednja sednica - rekao je Jakovljević. On je istakao da su tenzije među radnicima veoma velike i da se zato zahteva da isplata za sve radnike bude u jednom danu. Radnici "Magnohroma", nezadovoljni propalom privatizacijom, u više navrata su protestovali ispred upravne zgrade u Kraljevu i Vlade Srbije u Beogradu. Tražili su da se isplati u proseku 17 zaostalih zarada, za šta je bilo potrebno oko 450 miliona dinara. Na predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, vlada je odlučila da se radnicima "Magnohroma" ponudi socijalni program s otpremninama od po 200 evra za godinu radnog staža i uplate nadoknade na ime povezivanja radnog staža. Socijalni program vlade je, međutim, predviđen za samo 1.250 radnika.

("Pregled")

Pogledajte još