VEČITI MLADIĆ: Ko je zaslužan za sjajan izgled Mikelanđelovg Davida?

Italija čuva ogroman broj umetničkih dela, a Firenca je pravi muzej na otvorenom. Firentinska Galerija Akademije, jedan od najposećenijih muzeja u Italiji, brine o Mikelanđelovom Davidu i na svakih 60 dana detaljno čisti i neguje ovu slavnu statuu.

Postavka firentinske Galerije del Akademija, muzeja koji čuva najveći broj Mikelanđelovih skulptura na svetu i drugi je muzej po posećenosti u Italiji, nosi naziv "Ne samo David".

David, večiti mladić visok 571 centimetar i težak 5.560 kilogram rođen je 8. septembra 1504. godine, ali da bi ostao praktično netaknut i sačuvao svoj mladalački izgled svih ovih vekova, na svakih 60 dana, ponedeljkom kada je muzej zatvoren, podvrgava se posebnom tretmanu čišćenja.

- Davida čistimo na svaka dva meseca. Pre smo ga čistili češće, ali otkad smo obnovili 'Akademiju', uneli smo mnogo promena. Naravno, sva dela se čiste, ali je David komplikovaniji od drugih jer je potrebno postaviti skele, a i treba nam više vremena zbog njegovih dimenzija. To ne radimo samo iz estetskih razloga već, pre svega, zbog očuvanja statue, kako bismo pratili njeno stanje. Naš muzej godišnje poseti više od milion i po turista, što povećava izloženost oštećenjima - navodi Sesili Holberg, direktorka Muzeja Akademije u Firenci.

Najkritičnija Davidova kovrdžava kosa

Eleonora Pući je jedina restauratorka Muzeja koja čisti i ulepšava Davida. Ova džinovska statua na kojoj je Mikelanđelo radio od 1501. do 1504. godine stoji na postolju visokom 108 centimetara u samom srcu Akademije. Koriste se posebne četkice koje ni na jedan način ne mogu da oštete Davida, ali su u stanju da ga očiste ne samo od prašine, već i od paučine i mnogo sitnijih čestica.

- Najkritičniji deo je Davidova kovrdžava kosa koja privlači paukove. Koristim posebne četkice za paučinu i poseban usisivač. Kupola od stakla iznad Davida pokazuje lepotu statue u svakom detalju, od vena na rukama, preko zategnutosti vrata, mišića nogu i sve je to potrebno pažljivo očistiti da bi se videlo u punom sjaju - objašnjava Eleonora Pući.

Statua je odlično očuvana i moguće joj se diviti i zahvaljujući novom osvetljenju led lampi poslednje generacije, koje ne samo što štede struju, već i na poseban način, u skladu sa bojom zidova, pružaju jedno novo iskustvo pri poseti muzeju.

Koliko postoji Davidovih dvojnika?

David je prvo bio postavljen na Pjaca dela Sinjorija gde se sada nalazi njegova kopija, dok se original već 150 godina nalazi u Akademiji, tačnije od 1873. Bilo im je potrebno nedelju dana da ga prenesu, a od tada je Galerija Davidova kuća.

- Ima ih četiri. Mnogi ne znaju koliko ima Davida i koji je zapravo original. Original se nalazi kod nas u Akademiji, ali pošto mi imamo ogroman broj posetilaca dobro je da ga vide i na Pjaca dela Sinjorija, iako je kopija. To je prva kolosalna statua koju je napravio mladi Mikelanđelo. Imao je 26 godina. Mi Davida svaki put kad čistimo fotografišemo i upoređujemo svaki detalj sa prethodnim slikama. To je neka vrsta ček-apa, njegov zdravstveni karton, i za sada je odličnog zdravlja - naglašava direktorka Muzeja.

Galeriju del Akademija je 2022. godine posetilo milion i 500 hiljada turista, a samo u prvih sedam meseci ove godine premašila je broj od milion turista što je za 20 odsto više nego u periodu pre kovida.

U radove na Muzeju uloženo je više od četiri miliona evra, a među najvažnije spada uređenje dve staklene kupole iznad Davida. Rezultat je fantastičan jer se Mikelanđelovo remek-delo sada vidi u jednom posebnom, magičnom svetlu, što zahteva detaljno čišćenje ove slavne statue na svaka dva meseca.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još