PLODOVI SA NISKIM I VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM: Koje je najbolje, a koje najgore voće za regulaciju šećera u krvi?

Kada razmišljamo o voću, mnogi od nas automatski povezuju to sa zdravom opcijom za međuobrok ili desert. I zaista, voće je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima, ali treba razumeti da ne utiče sve voće jednako na nivo šećera u krvi.

"Levels Health" izdvojio je popis vrsta voća koje možete da konzumirate kako biste održali stabilan nivo glukoze u krvi, kao i voće koje bi trebalo ograničiti ili izbegavati ako imate problem sa šećerom.

Najbolje voće za regulaciju šećera u krvi

Neki plodovi su odličan izbor za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, posebno ako pazite na unos šećera i pratite svoju ishranu. Evo nekoliko takvih opcija:

Maline

Maline sadrže samo 2,7 grama šećera u pola šolje, uz četiri grama vlakana. Imaju niski glikemijski indeks (GI) od 32 i pokazale su se korisnima za smanjenje skokova glukoze nakon obroka i poboljšanje osetljivosti na insulin.

Pomorandže

Sadrže umerenu količinu šećera (12 grama u jednoj srednjoj pomorandži) i 2,8 grama vlakana. Pomorandže takođe sadrže flavonoidne koji podržavaju metabolizam glukoze i lipida pa smanjuju upalu.

Jabuke

Iako jabuke sadrže više šećera (19 grama po srednjoj jabuci), njihova vlakna (4,4 grama) pomažu da se uravnoteži uticaj na šećer u krvi. Koža jabuke takođe sadrži korisne polifenole.

Kivi

Ovaj voćni izbor ima relativno malo šećera (6,7 grama u jednom kiviju) i 2,3 grama vlakana. Kivi je takođe bogat antioksidansima kao što su vitamini C i E.

Kokos

Nezaslađene pahuljice kokosa imaju vrlo malo šećera, ali sadrže 4,6 grama vlakana. Kokos takođe sadrži minerale kao što su mangan i selen koji podržavaju metabolizam glukoze.

Najgore voće za regulaciju šećera u krvi

Voće koje može značajno da poveća nivo šećera u krvi i treba ga konzumirati s oprezom ili izbegavati, ukoliko imate problem sa šećerom je:

Banane

Srednja banana sadrži 14,4 grama šećera i 3,1 gram vlakana. Kako banane sazrevaju, šećer im se povećava, a GI može da dostigne 57, što ih čini voćem koje može izazvati brži porast glukoze.

Grožđe

Grožđe sadrži 23,4 grama šećera po šolji uz samo 1,4 grama vlakana. Ima umereni GI od 54, što znači da može prilično da podigne nivo šećera u krvi.

Mango

Jedna šolja manga sadrži čak 22,6 grama šećera i 2,6 grama vlakana. Ima GI od 51 i treba ga konzumirati s oprezom.

Ananas

Šolja ananasa sadrži 16,3 grama šećera i 2,3 grama vlakana. Njegov GI iznosi 59, što ga čini voćem s visokim glikemijskim indeksom.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još