NEOČEKIVANI BENEFITI: Koje su dobrobiti društvenih igara u partnerskim odnosima?

Kada ste poslednji put osmislili neku zanimljivu aktivnost koju možete da radite sa voljenom osobom? U dugim vezama i odnosima je to ne samo preporučljivo, već i neophodno.

Ljubav treba negovati i čuvati. Za uspešan brak ili vezu potrebno je da se trudite i radite kao da je u pitanju posao, zato je neophodno da ulažete vreme i trud kako bi jedan odnos bio kvalitetan i dug.

Iako mogu da budu veoma romantične, ne moraju sve igrice da vode do seksa. Nekada ćete kroz njih moći da saznate mnogo toga novog jedno o drugom.

Prednosti društvenih igara za vezu

Zajedničko vreme: Igranje društvenih igara pruža vam priliku da provedete kvalitetno vreme zajedno. U savremenom svetu, gde su mnogi parovi zauzeti obavezama i tehnologijom, posvećivanje vremena igri može da bude vredno iskustvo.

Smejanje i opuštanje: Većina društvenih igara ima elemente humora i zabave. Smeh opušta, oslobađa stres i može da ojača emocionalnu vezu između partnera.

Timski rad: Igre koje zahtevaju timski rad podstiču saradnju i komunikaciju između partnera. Učenje kako zajedno da se nosite sa izazovima igre može da se prenese i na svakodnevne situacije.

Učenje o partneru: Neke društvene igre podstiču razmenu informacija i mišljenja. Ovo može da pruži bolje razumevanje partnera, otkrivanje novih stvari jedno o drugom i produbljivanje veze.

Rešavanje konflikata: Igre često imaju elemente takmičenja, ali i rešavanja problema, što je korisno za veze, jer par uči kako da se nosi sa različitim mišljenjima i zajedno rešava konflikte na konstruktivan način.

Intimnost: Kroz igre koje podstiču otvoren razgovor o temama kao što su želje, snovi, strahovi i vrednosti razvijaju se dublje emocionalne veze.

Novi izazovi: Igranje igara može da donese nove izazove i iskustva vašoj vezi, što pomaže da izbegnete dosadu i rutinu.

Ravnoteža između takmičenja i saradnje: Kombinacija takmičenja i saradnje može da pokaže kako se nosite sa oba aspekta i kako radite zajedno na ostvarenju zajedničkog cilja.

Podsticanje mašte i kreativnosti: Neke društvene igre zahtevaju kreativno razmišljanje ili maštovita rešenja. Ovo može da podstakne partnera da razmišlja izvan ustaljenih okvira.

Najpopularnije društvene igre za dvoje

Postoji mnogo društvenih igara koje su posebno dizajnirane za dva igrača, ali pre nego što je izaberete, važno je da razgovarate sa partnerom o njihovim interesovanjima i da igra bude zabavno i pozitivno iskustvo za oboje.

Mi vam nudimo nekoliko najpopularnijih igara koje možete da isprobate:

Simulator romantičnih komedija ("Fog of Love")

"Fog of Love" je neobična igra koja može da podstakne dublje razmišljanje o komunikaciji, odnosima i ličnim ciljevima. Namenjena je parovima, a kombinuje elemente "role-playing" igre, simulacije veze i taktičkog razmišljanja.

Igrači zajedno stvaraju priču o dvoje likova koji ulaze u romantičnu vezu i prolaze kroz različite izazove i situacije i na taj način vide kako bi mogao da se razvije njihov odnos.

Najpre oboje birate ili stvarate svog lika, pružajući mu određene karakteristike, želje i strahove. U toku igre se suočavate sa različitim izazovima i postavljate ih u situacije koje testiraju njihove vrednosti, prioritete i, ono najvažnije, kompatibilnost s partnerom.

Odluke koje igrači donose u toku igre mogu da utiču na rasplet priče, završetak veze ili njenu transformaciju.

Hanabi

"Hanabi" je popularna kartaška igra koja je posebna zbog podsticanja saradnje, odnosno tokom igre učesnici nisu jedni protiv drugih, već zajedno rade kako bi postigli što bolje rezultate.

Cilj igre je da zajedno složite pet boja karata (svaka boja ima brojeve od 1 do 5) pravilnim redosledom. Igrač drži svoje karte okrenute tako da ih on ne može videti, a partner može. Par međusobno komunicira kako bi jedno drugom daje suptilne napomene koje karte imaju i kako bi lakše doneli odluku šta da odigraju.

Izazov u ovoj igri je što igrači imaju ograničen broj napomena koje mogu da daju drugom igraču, kao i ograničen broj pogrešno odigranih karata. Ovo zahteva pažljivo razmišljanje, taktiku, pamćenje i saradnju između igrača, a cilj je da složite karte što pravilnije, pre nego što se potroše sve mogućnosti za davanje napomena ili se napravi previše grešaka.

Jedna reč, jedan odgovor

Ovo je prava igra za vas ako želite da testirate svoje pamćenje, ali i da zajedno ispričate jednu ljubavnu priču. Igru započnite tako što kažete bilo koju reč koja vam padne na pamet, a vaš partner treba da nadoveže drugu kako bi se sklopila rečenica.

Na terapijama za parove često se postavlja pitanje kako su se oni upoznali, da bi se na taj način pojedinci podsetili zašto su se zaljubili jedno u drugo. Takvo osvrtanje vas ne podseća samo zašto ste izabrali baš tu osobu, već i kako sada da povećate ljubav. Takvu priču možete da doživite i ispričate kroz ovu igru.

Muzički izazov

Da biste igrali ovu igru započnite da pevate stihove neke pesme, a partner treba da nastavi sa drugom pesmom koja počinje poslednjom reči koju ste otpevali.

Čak i ako ne pevate dobro to može samo da doprinese boljoj atmosferi i da nasmeje partnera, a uz ovu igru ćete se sigurno dobro zabaviti.

Istina ili izazov za parove

Igrači tokom ove igre sede jedan naspram drugog i naizmenično imaju mogućnost biranja između "istine" i "izazova". Ako igrač izabere "istinu", saigrač mu postavlja pitanje na koje mora iskreno da odgovori, a ako izabere "izazov" daje mu se izazov koji treba da ispuni.

U ovoj igri možete da postavljate zanimljiva pitanja, koja će vam omogućiti da se bolje upoznate. Pitanja kao što su: "Koje je tvoje omiljeno zajedničko sećanje?" ili "Koja je osobina kod partnera koju ceniš najviše?".

Takođe, možete da pitate i nešto što se odnosi na vaše zajedničke trenutke, nešto što će vas podsetiti gde ste i kako proveli svoj prvi izlazak ili koja je najluđa stvar koju ste zajedno uradili.

Pitanja možete da postavite i o skrivenim željama i fantazijama, ali samo ako se oboje osećate udobno da razgovarate o tome. "Koji je tvoj najveći tajni san?", "Šta bismo mogli da uradimo zajedno, a još nismo?", neka su od takvih.

Sa druge strane izazovi koje postavljate u ovoj igri mogu da vas povežu kao par. Na primer zadajte izazov partneru da pleše sa vama dva minuta ili da istovremeno nacrtate portrete jedno drugog.

Izazovi takođe mogu da budu i takvi da naglase vašu povezanost i naklonost, na primer "Gledajte se 30 sekundi bez smejanja" ili "Napišite jedno drugom ljubavno pismo".

Možete da uključite i izazove koji će da vas podstaknu na bolju komunikaciju, kao što su da vam partner opiše kako se oseća u tri reči, šta najviše voli kod vas ili da vam nabroji tri stvari koje ga trenutno brinu.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da se partneri u ovoj i svakoj drugoj igri osećaju prijatno. Ako se zbog bilo kog izazova ili pitanja osećate neprijatno, slobodno ga preskočite i nastavite sa sledećim. Cilj je da se oboje zabavite i produbite svoju vezu, a ne suprotno.

Benefiti društvenih igara u partnerskim odnosima

Ako želite da vreme koje provodite sa partnerom bude zanimljvije, društvene igre u dvoje su pravi izbor za vas, a terapeuti smatraju da one pomožu u izbegavanju rutine u vezi.

Kvalitetno zajedničko vreme provedeno sa partnerom može da donese više razumevanja, sagledavanja želja, zabavu, smeh i da učini da se oboje osećate bolje i zadovoljnije, a onda će se ta energija preneti i na druge segmente života.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još