Održana 9. "Pro-femina", konferencija magazina "Lepota i zdravlje"

U organizaciji magazina "Lepota i zdravlje", pod pokroviteljstvom brenda "Vichy", u sredu, 18. oktobra, u Palati umetnosti "Madlena" u Beogradu, održana je deveta po redu konferencija "Pro-femina".

Ovogodišnja konferencija pod nazivom "Nova ženska energija" organizovana je na Svetski dan menopauze i okupila je značajne govornice iz oblasti ženskog zdravlja, reproduktivnog i mentalnog, zdravlja u svim periodima života žene – posebno se osvrćući na tabuizirani period menopauze.

Na samom početku konferencije, publiku, kao i učesnice i partnere konferencije, pozdravila je Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina "Lepota i zdravlje".

- Samo na trenutak setite se dana kada ste dobile prvu menstruaciju i kako ste se tada osećale...ili perioda trudnoće, porođaja i dojenja, ako imate decu, pa meseca u kojima ste se mučili sa PMS-om. I na kraju tegoba menopauze. Čitav jedan svet koji tek čeka da se o njemu govori. Drago mi je što je došao trenutak da se o takvim temama može razgovarati otvoreno i bez ustručavanja - rekla je u svom obraćanju Lidija.

U prva dva panela "Tri faze menopauze: Šta se dešava koži – pogled izbliza" i "U susret izazovima: Godine o/u kojima smo prestali da ćutimo", oba realizovana uz pomoć glavnog partnera konferencije - brenda "Vichy", sagledana je tema menopauze i svega što ona donosi iz nekoliko različitih uglova – ginekološkog, dermatološkog, farmaceutskog i psihološkog.

Reč su imale prof. dr Aleksandra Novakov Mikić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, dr Marta Terzić, specijalistkinja dermatovenerolog, Ana Kovačević, diplomirani farmaceut u ime brenda "Vichy", uz moderatorku Milicu Gacin, TV voditeljku i autorku projekta "Moje najbolje godine". Ivana Jovanović Beatović, PR stručnjakinja i influenserka, sa svojim sagovornicama Dušankom Latas, psihološkinjom, i Milenom Spasović, farmaceutkinjom iz "Srbotrade-a", sjajno se nadovezala na prvu temu.

Tokom konferencije prisutni su imali priliku da čuju i intimnu ispovest glumice Nine Seničar, koja je za cilj imala da podseti žene kako sve treba da brinemo o sebi, ali i o dragim ženama oko sebe. Nina je ovom prilikom podelila i 10 vaučera za ginekološke preglede koji mogu spasiti život, a koje i u okviru svoje kampanje "Ja brinem o sebi" obezbeđuje za žene širom Srbije.

Pod temom "Mentalno zdravlje: Hormon sreće, molim!", Olivera Stefanović Stanković, sa sagovornicama dr Amirom Fazlagić, specijalistkinjom ginekologije i akušerstva, i Draganom Jovanović, specijalistkinjom za lajfkoučing i joga učiteljicom, osvrnula se na uticaj hormona na psihu i obrnuto. Briga o sebi kao uslov za hormon sreće, kao i celokupnog zdravlja, uz jogu i relaksaciju, kao i biljne preparate – osnovni su alati u ovom osetljivom periodu žene, složile su se učesnice panela, realizovanog uz pomoć partnera - kompanije "MediPharm".

Još jedna zanimljiva tema bila je "Vaše kosti žele više: Kako sprečiti osteoporozu". O osteoporozi i osteopeniji, kao čestim pratiocima menopauze i perimenopauze, diskutovale su prof. dr Marina Nikolić Đurović, specijalistkinja interne medicine endokrinolog, koja je na konferenciju došla sa svojom pacijentkinjom Radmilom Minić, i doc. dr Tamara Ratković, fitnes ekspertkinja, dok je ovim panelom moderirala Milica Bursać. Pokrovitelj panela bila je kompanija "AbelaFarm" sa brendom "K2D3 Viva".

Na samom kraju, ovogodišnju konferenciju obeležio je još jedan veoma zanimljiv razgovor, ovoga puta jedan na jedan. Ivoni Pantelić, inače i voditeljki konferencije, na bini se pridružila naša cenjena modna kreatorka Verica Rakočević – sa svojih 75 godina, vitalna, zdrava i negovana, Verica je ovom prilikom poručila svim ženama da ne treba da se plaše menopauze. Kako je naglasila, ostati vitalan stvar je genetike, uz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i ogromnu ljubav prema sebi.

Osim generalnog pokrovitelja i pomenutih partnera konferencije, ovogodišnju "Pro-feminu" podržali su i: "Generali osiguranje", Kompanija "Carslberg Srbija" sa brendom "Somersby", "Frosch", kompanija "Mayrex", kompanija "Ducray", refresh partner konferencije kompanija "Coca Cola" sa brendom "Rosa", caffe break partner "Lavazza" i kompanija "sOliver", koja je bila zadužena za stajling hostesa konferencije.

Naredna Pro-femina konferencija zakazana je za april 2024.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još