FITNES TRENERI OTKRILI: Koja su četiri najčešća mita o vežbanju?

Bilo da ste na TikTok-u, Instagramu ili YouTube-u, postoji toliko saveta o fitnesu da je teško prepoznati šta je korisno, a šta bi jednostavno trebalo odbaciti.

Luis Servantes, poznati trener iz Los Anđelesa, upoređuje neke od ovih fitnes "saveta" i objašnjava na šta bi trebalo da se fokusiramo.

- Razumem da sada želimo da postignemo rezultate i želimo da ih postignemo brzo. Ali, ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno nije - rekao je on.

Servantes predlaže da uvek sami istražite da biste videli koliko je blizu istini ono što promoviše sertifikovani trener ili samo influenser sa velikim brojem pratilaca i skupom odećom za vežbanje koju mu je neko na kraju poklonio.

Fitnes trenerio tkrili su koja su to četiri najčešća mita o vežbanju u koja ne biste trebalo da verujete.

Mit 1: "Morate intenzivno da vežbate svakog dana"

Da, važno je održavati aktivan način života i biti aktivan tokom celog dana, ali je isto tako važno da se odmorite i dozvolite mišićima da se oporave nakon intenzivnih treninga. Trebalo bi da imate barem jedan dan odmora, a to uključuje i dobar san koji je ključan deo oporavka. To je, na kraju krajeva, jedino doba kada se vaše telo u potpunosti odmara.

Mit 2: Što više vremena trenirate, to bolje

Verujete da što više sati provedete u teretani, to je vaš trening bolji, ali ponekad je manje više. Treneri ističu da sve zavisi od toga kako vežbate. Ako možete da uradite zaista intenzivan, efikasan HIIT trening za 30 do 40 minuta, to može biti efikasnije od 2 sata dizanja tegova ili izvođenja vežbi umerenog intenziteta u teretani.

Mit 3: "Morate da pojedete nešto u roku od 30 minuta nakon završetka treninga"

Dok se stručnjaci slažu da je važno jesti što je pre moguće nakon treninga, nije smak sveta ako propustite svoj 30-minutni period. Vaše telo posle vežbanja je zaista ranjivo i upija hranljive materije kao sunđer. Vreme od 30 minuta je idealno, ali u stvarnosti može biti i do 90 minuta. "Ključ" je konzumiranje mešavine ugljenih hidrata i proteina da bi se pomoglo u sintezi mišićnih proteina i sprečila razgradnja mišića.

Mit 4: "Trening sa tegovima dodaje masu"

Mnoge žene se plaše dizanja tegova jer misle da će tako izgledati masivno, ali on objašnjava da dodavanjem tegova u svoju rutinu možete uživati u višestrukim prednostima. Studije su pokazale da trening otpora može pomoći u održavanju koštane mase, što će pomoći u sprečavanju osteoporoze. Kao idealnu vežbu, on predlaže HIIT, ili intervalni trening visokog intenziteta, jer kombinuje kardio i tegove, što dovodi do povećanog otkucaja srca i kontinuirane potrošnje kiseonika nakon vežbanja (što vam pomaže da sagorevate kalorije dok ne vežbate).

Izvor: Ženski Magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još