VANVREMENSKI ODEVNI KOMAD: Bela ženska košulja ne izlazi iz mode

Ženska bela košulja je jedan od najpopularnijih i najsvestranijih odevnih predmeta u savremenoj modi. Ona se može nositi u različitim prilikama, od poslovnih do svečanih, ali i kombinovati sa raznim drugim komadima garderobe.

Bela košulja ima i svoju kulturnu i istorijsku dimenziju, koja se ogleda u njenom simbolizmu i značenju.

U Srbiji, bela košulja je deo tradicionalne narodne nošnje, koja se razlikuje od regiona do regiona. Bela košulja je obično izrađivana od lana, konoplje ili pamuka, a ukrašena je vezom i drugim detaljima.

Muškarci su nosili bele košulje sa pantalonama, prslucima, pojasevima i kapama, dok su žene nosile bele košulje sa suknjama, pregačama, pojasevima i maramama.

Bela boja je simbolizovala čistoću, nevinost i svečanost, pa se bela košulja često oblačila za venčanja, krštenja i druge važne događaje.

U Evropi i Americi, bela košulja je postala popularna u 19. i 20. veku, kada su je počeli da nose muškarci iz viših slojeva društva, kao znak statusa i elegancije. Bela košulja je bila povezana sa formalnošću, autoritetom i profesionalizmom, pa se često nosila uz odelo i kravatu.

Žene su, takođe, počele da nose bele košulje kao deo svog poslovnog ili ležernog stila, inspirisane muškim modnim trendovima. Bela košulja je postala simbol emancipacije, samopouzdanja i slobode izražavanja žena.

Bela košulja je danas prisutna u garderoberu mnogih ljudi širom sveta, bez obzira na pol, uzrast ili kulturu. Ona je jednostavna, ali efektna, jer se može prilagoditi različitim ukusima i potrebama. Bela košulja je, takođe, postala predmet umetničkog i kreativnog izražavanja, jer se može transformisati, reinterpretirati i personalizovati na razne načine.

Kao simbol elegancije, jednostavnosti i univerzalnosti, bez obzira na trendove, ona ostaje vanvremenski komad koji nikada ne izlazi iz mode.

Bela košulja je više od odeće - ona je fenomen koji spaja tradiciju i moderno, klasiku i inovaciju, univerzalnost i individualnost.

Izvor: Politika magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još