Gang Of Four

Nakon 27 godina, kultni engleski post pank bend "Gang Of Four" ponovo je došao na prostor bivše Jugoslavije. Prvi put u Beogradu, ovi veterani pokazali su da i dalje mogu dovoljno energično i s entuzijazmom preneti publici poruke zbog kojih su i počeli da rade zajedno.

Povoda za dobru svirku bilo je mnogo (ako je za dobru svirku uopšte potreban povod). Dan pobede Evrope, zagrevanje za Jelen pivo live festival i otvaranje Bašte SKC-a.
Po svemu sudeći, domaći pank veterani nisu bili dovoljno vredni da mlađima prenesu utiske s koncerta koji su neki od njih imali prilike da gledaju u Zagrebu 1981. godine, kada je "banda" prvi put bila na ovim prostorima. Jer, već na samom ulazu bilo je više nego očigledno da u publici neće biti veliki procenat mlađih od 30, pa i od 40 godina... Kako srednja generacija više i nema naviku da pohađa koncerte koji su im bili i te kako važni kada su bili mladi, a možda i zbog ne tako pristupačne cene karata (2.000 dinara), u Bašti SKC-a bilo je tek nešto preko 600, 700 ljudi. To ipak nije sprečilo bend da pokaže zbog čega pravi poznavaoci muzike tog vremena s poštovanjem pričaju o njihovom radu.

Nakon nešto više od sata zakašnjenja, četvorka se pojavila na bini, u nešto izmenjenom sastavu nego što se očekivalo. "Glava" benda ipak je bila tu – pevač Džon King i gitarista Endi Gil. "Prženje" je moglo da počne!

Otvorili su koncert naslovnom sa drugog albuma "Solid Gold", koji je u vreme kada je izašao, 1981. godine, bio odlično prodavan i na ovim prostorima. Možda tu negde ima i simbolike ili želje da se evociraju uspomene s koncerta koji su u Zagrebu imali iste godine... Veterani ili ne, da im se na licima ne vide bore, gledajući ih na bini, zamenili biste ih za dvadesetogodišnjke! Džon King je skakao po bini, trudio se da animira publiku, uživljavao se u svaku pesmu i pevao s istim emocijama kao i uvek. "At Home He's A Tourist", "Paralize" i dalje imaju istu poruku, s istim entuzijazmom su ih i odsvirali.

"Love Like Anthrax", koju je kritičar Stjuart Mejson nazvao njihovom "najozloglašenijom" pesmom, dobila je ovog puta nešto drugačiji, psihodelični aranžman. Endi Gil se igrao s gitarom, svirao svojim karakterističnim stakato, agresivnim manirom, Džon King je napravio "performans" sa bejzbol palicom i mkrotalasnom pećnicom (mikrotalasna je izvukla deblji kraj...). Na pitanje - "da li ima onih koji su bili na našem koncertu ’81. godine?" - odgovoreno jesa jedva četiri-pet ruku u vazduhu...

Regularni deo koncerta završili su singlom "To Hell With Poverty!" s albuma "A Brief History of the Twentieth Century" i posle malo više od sat vremena svirke, napustili binu. Ali tek zagrejana publika tražila je još, pa su dva puta izlazili na bis... "I Love A Man In Uniform" iz 1982, pa povratak na sam početak karijere, uz "Damaged Goods". Kada ih je publika drugi put dozvala na binu, ostali su na prvom albumu i odsvirali "I Found That Essence Rare".

Bend koji je imao uticaja čak i na grupe poput "Red Hot Chili Peppers" i čije jake i upečatljive poruke pamte svi pravi poznavaoci svetske muzičke scene, verovatno je zaslužio malo bolju atmosferu i "budniju" publiku. Ali to ne znači da prisutni nisu iskreno uživali u onome što čuju i vide. "Gang Of Four" dali su sve od sebe da pokažu zbog čega su mnogima bili uzor, i u tome su i uspeli.

Foto: Marko Risović

Pogledajte još