PET GLAVNIH: Koje su razlike između prave ljubavi i toksične veze?

Nekada stvari nisu onakve kakve izgledaju na prvi pogled.

Iako možda mislite da bi bilo lako identifikovati toksičnu vezu, to nije uvek slučaj. Ponekad ponašanje koje može izgledati kao ljubav zapravo uopšte nije. Ovo se dešava kada ste u toksičnoj vezi, a to ni ne znate.

Dakle, kako možete razlikovati lošu vezu od prave ljubavi?

Ovo je pet glavnih razlika između prave ljubavi i toksične ljubavi:

1. Podrška

U pravoj ljubavi, razvoj sebe je najvažniji. Obe strane treba da žele najbolje jedna drugoj. Ako ne radite na sebi za sebe, izneveravate drugu osobu. Morate da volite sebe pre nego što zavolite druge ljude.

U toksičnoj ljubavi, primarni fokus je na samoj vezi, ponekad opsednut načinom na koji su dvoje ljudi uključeni. Dakle, nijedna strana ne poboljšava jedna drugu, već samo ispituje širu sliku.

2. Sloboda

U pravoj ljubavi postoji uteha u odvojenim interesima. Možemo imati svoje prijatelje i značajne veze van naših romantičnih veza. Možemo da sledimo interese i ideje bez straha od ukora. Trebalo bi da vam bude dozvoljeno da nađete interesovanje na drugim mestima osim vašeg partnera.

U toksičnoj ljubavi postoji potpuna umešanost u živote jedno drugog. Jedno bez drugog ne može nikuda. Ovo je suzavisnost. Suzavisnost usporava svaki pojedinačni napredak i prisiljava par da bude prekomerno jedno sa drugim.

3. Individualnost

U pravoj ljubavi, nema borbe u prihvatanju individualnosti svog partnera. Znate za šta ste se prijavili i nema razloga da menjate tu osobu.

U toksičnoj ljubavi postoji opsesija pokušajem da svog partnera promenite u nekoga sa kim biste radije bili, umesto da ga volite takvog kakav jeste. Što znači da nikada nećete odgovarati ili živeti u skladu sa onim što druga osoba želi.

4. Intimnost i seks

U pravoj ljubavi, intimnost je slobodan izbor koji raste iz ljubavi i poverenja, brige i prijateljstva. Intimnost nije samo fizička stvar, već i sve što se dešava pre i posle seksa.

U toksičnoj ljubavi, seks je nešto na šta osećate pritisak, zbog straha, nesigurnosti i osećanja kao da morate da se prilagodite seksualnim željama svog partnera. Pritisak za seks nikada ne bi trebalo da se desi.

5. Komunikacija

U pravoj ljubavi, svaki razgovor je konstruktivan, pokušava da razume i pomogne ili prenese naklonost svom partneru. Svima nam je potrebna zdrava količina konstruktivne kritike.

U toksičnoj ljubavi, razgovori imaju za cilj da okrive, brane ili izmanipulišu vašeg partnera. Manipulacija je najveća mana u toksičnoj vezi, niko ne pokušava da poboljša sebe, samo da promeni drugu osobu.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još