Stefan Milenković i Beogradska filharmonija na Kolarcu

"Drago mi je što ću svirati dela Paganinija. Paganinijev koncert je veoma težak, tehnički zahtevan. Paganini je mešavina opere i karnevala, melodrame i jedne zahtevne tehnike za violinu. To je ispit za svakog violinistu", izjavio je Stefan Milenković.

Prema njegovim rečima, na ovakvim koncertima pratnja orkestra je veoma delikatna.

Milenković je rekao da je svaki novi koncert izazov, nova šansa da nešto "zabrljate", dodajući da u ovom poslu nema spavanja.

"Ako se čovek opusti ili uspava veoma brzo dobije alarm za buđenje na sledećem koncertu. Svaki novi koncert je nova šansa i za pokazivanje i za dokazivanje. Nije za svakoga ova profesija", naglasio je Milenković.

Govoreći o projektu "Pika-Točka-Tačka", direktor filharmonije Ivan Tasovac, je rekao da će Slovenačka, Zagrebačka i Beogradska filharmonija od naredne godine u okviru svoje redovne koncertne sezone imati poseban abonman, u okviru kojeg će održati pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programom.

Tri nacionalne filharmonije će na 15 koncerata odmeriti snage izvodeći dela Betovena, Čajkovskog, Mocarta, Ravela, Rahmanjinova, Mendelsona, Stravinskog, Sen-Sansa, Koplanda, Glasa, Hansona i Šonfilda.

Tasovac je najavio i da će čuveni austrijsko-iranski dirigent Aleksandar Rahbari od sezone 2012/13 biti stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Upravo je potvrđena i vest da će tokom marta ili aprila 2014-e godine Beogradska filharmonija biti na velikoj turneji po severnoj Americi tokom koje će održati koncerte u najznačajnijim dvoranama.

Pogledajte još