OZBILJAN ZADATAK: Severnoamerička vojna komanda prati kretanje Deda Mraza

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) u Koloradu izveštava o kretanju Deda Mrazovih saonica od njegovog polaska sa Severnog pola. Mališani iz svih delova naše planete imaju priliku to da prate preko veb-sajta noradsanta.org.

- Vojska prati Deda Mraza istom tehnologijom koju koristimo svaki dan da bismo zaštitili Severnu Ameriku - rekla je pukovnik američkog vazduhoplovstva Elizabet Matijas, glavni portparol NORAD, prenosi AP.

Kako je saopštila Bela kuća, i predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil Bajden pratili su kretanje Deda Mrazovih saonica. Prva dama je na društvenoj mreži "Iks" objavila fotografiju na kojoj se vidi kako ona i suprug sede na kauču pored božićne jelke.

- NORAD je potvrdio dobre vesti: Deda Mraz je na putu - dodala je u opis uz objavu.

Ova zanimljiva tradicija praćenja Dede Mraza počela je 1955. godine. Pukovnik ratnog vazduhoplovstva Hari Šup, koji je tada bio dežurni komandant u NORAD, dobio je poziv od deteta koje je biralo pogrešan telefonski broj. Mališan je mislio da zove Deda Mraza. Dirnut, ne želeći da razočara dete sa druge strane telefonske linije, Šoup se predstavio kao Deda Mraz. Kako je nakon toga stizalo sve više poziva, odredio je dežurnog da se odgovara na sve pozive tog tipa.

Operacija praćenja Deda Mraza počinje na Badnje veče kada radarske stanice prime infracrveni signal koji se emituje od Rudolfa, Deda Mrazovog omiljenog irvasa "crvenog nosa". Kao i svake godine, NORAD je nastavio tradiciju postavljanja privremenog kol centra iz svoje baze u Koloradu da bi odgovarao na goruća pitanja dece.

General-major Alan M. Pepin, koji je u jeku koordinacije svoje prve misije praćenja Deda Mraza, u intervjuu za "Rojters" rekao kako ovaj zadatak shvata ozbiljno, posebno kao deda dvogodišnjaka.

- Meni je sada, kao dedi dvogodišnjaka, ovo prvi put da to radim, prvi put u ovom štabu. Tako da mi je čast da učestvujem na isti način jer znamo da ovo može izmamiti osmehe ljudima i postoji jedna stvar koja vam se ne može zasititi - dete koje se smeje, roditelji koji se smeju i okupljanje te porodice u ovo posebno vreme.

Prema rečima zvaničnika američke vojske, planiranje počinje mesecima unapred i uključuje civile, vojsku iz komande i mnoge dobrovoljce iz zajednice i sponzore. Planiranje za narednu godinu takođe počinje čim se završi ovogodišnji Božić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još