FUNKCIONIŠE KAO LIČNI KLIMA UREĐAJ: Naučnici dizajnirali odeću na solarni pogon

Naučnici su napravili pametnu odeću na solarni pogon koja funkcioniše kao lični klima uređaj. Sistem koristi fleksibilnu solarnu ćeliju i elektronski uređaj, koji zajedno stvaraju odeću koja omogućava telu da se prilagodi promenama temperature okoline.

Tradicionalna odeća koja ima za cilj da drži ljude toplo ili hladno bi na kraju mogla biti teška za nošenje usred klimatskih promena. Ali, to takođe može biti opasno u još ekstremnijim uslovima, prenosi "Independent".

Kao takva, odeća koja može brzo da izdrži i ekstremno vruće i ekstremno hladne uslove može biti od vitalnog značaja za one koji istražuju teška okruženja. U novom radu, naučnici kažu da bi sistem mogao da se integriše u konvencionalnu odeću. Jednom kada se doda, uređaj može da obezbedi hlađenje od 10,1 stepeni Celzijusa, ali i da ga zadrži za 3,2 stepena toplije od same gole kože.

To znači da sistem može da zadrži ljude u udobnoj termalnoj zoni od 32-36 stepeni, čak i kada spoljna temperatura varira između 12,5 stepeni i 37,6 stepeni. Takođe je efikasna i pruža 24 sata upotrebe iako koristi napajanje od svega 12 sati sunčeve svetlosti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još