LDP protiv slanja dece na barikade

U saopštenju LDP-a se navodi da su tu stranku kontaktirali "prestrašeni roditelji" sa severa Kosova koji "tvrde da pojedini direktori srednjih škola nameravaju da izvedu učenike iz škola na barikade, i to bez dozvole roditelja".

"Radi se o maloletnoj deci i njihovi životi, zdravlje i mir ne smeju se ugrožavati zbog bilo kakvog političkog cilja. Najopasnije je da sada zavlada metež u kome će neko stradati, a naročito je nedopustivo da takva opasnost preti deci", naveo je LDP.

Ta stranka je ponovo zatražila od države i društvenih institucija u Beogradu da "hitno pozovu na uklanjanje barikada i time spreče haos, strah i uznemirenost zbog mogućih sukoba kod Srba na severu Kosova".

Kfor je najavio uklanjanje barikada na severu Kosova, ali je ta akcija odložena za utorak.

Međutim, srpski žitelji Ibarskog Kolašina od jutros se okupljaju oko glavne barikade u selu Župče kako bi pokazali da se ne slažu s namerom Kfora da sa puta koji vodi od južne Kosovske Mitrovice ka administrativnom prelazu Brnjak uklone prepreke koje su Srbi postavili pre mesec dana.

Oni će se čitavog dana smenjivati i dežurati na barikadama, i najavljuju da će protesti biti mirni.

Među okupljenima ima žena i dece, a u Kolašinu danas neće raditi škole.

Kolašinci kažu da je ovo što se danas događa u njihovoj sredini generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici Kfora krenu da uklanjaju barikade.

Građani su naveli da će, ako ne bude postignut dogovor i pronađeno rešenje koje će za njih biti prihvatljivo, posle uklanjanja postojećih barikada postaviti nove.

BEOGRAD, 17. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.