Ešton: Izrael kompromituje mirovni proces

Projekat izgradnje 2.600 novih stanova u Givat Hamatosu (Istočnom Jerusalimu) i legalizacija naselja na Zapadnoj obali u suprotnosti su sa "obavezama koje je Izrael preuzeo u mirovnom planu", navela je Eštonova u noćas objavljenom saopštenju.

"Mapa mira" je plan za rešavanje blisko-istočne krize koji bi pored ostalog rezultirao stvaranjem palestinske države, a koji je sačinio Kvartet za Bliski istok (SAD, EU, UN i Rusija).

"Naselja kolonista su prema međunarodnom pravu nelegalna", poručila je Ketrin Ešton i pozvala izraelske vlasti da odustanu od projekta.

Generalni sekretar UN Ban-Ki-mun optužio je u petak Izrael da projektom o izgradnji novih stanova u Istočnom Jerusalimu "izaziva međunarodnu zajednicu". Britanski šef diplomatije takođe je ocenio
projekat kao "provokaciju".

Ketrin Ešton je napomenula da projekat izgradnje naselja "Givat Hamatos posebno zabrinjava zbog činjenice da bi to naselje prekinulo geografski kontinuitet između Jerusalima i Vitlejema".

Palestinska uprava je ranije više puta ponovila da odbija da nastavi direktne mirovne pregovore, pošto je Izrael okončao krajem septembra prošle godine privremenu zabranu gradnje novih naselja.

BRISEL, 17. oktobar 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još