ODUZELA UNUCIMA TITULE: Danci u šoku zbog odluke kraljice Maragrete

Događaj o kome bruji ceo svet, a posebno Danska, uneo je pometnju u kraljevsku porodicu.

Princ Nikolaj rekao je da je tužan, šokiran i zbunjen nakon što je njegova baka, kraljica Margreta od Danske oduzela titule njemu, njegovoj braći i sestrama "za njihovo dobro", dok njegova majka kaže "da nema dobrog razloga" za taj potez. Princ (23) više neće moći da koristi titulu "njegovo kraljevsko visočanstvo", nakon što je kraljica rekla da će ukidanje titula biti "dobro za njih u budućnosti". Sve ovo dolazi u trenutku kada se sekretar za štampu njegove majke grofice Aleksandre pitao zašto promena nije mogla da sačeka dan njihovog venčanja, kada bi "ionako izgubili svoje titule".

- Cela moja porodica i ja smo naravno veoma tužni. Mi smo, kao što su moji roditelji takođe izjavili, u šoku zbog ove odluke - rekao je princ Nikolaj, najstariji sin princa Joakima, za danske novine.

- Veoma sam zbunjen - rekao je novinarima okupljenim ispred njegovog stana u Kopenhagenu u kojem živi sa svojom devojkom.

Grofica Aleksandra, majka princa Nikolaja i princa Feliksa (20), takođe je "veoma tužna i šokirana" zbog te odluke.

- Ona ne može da veruje zašto i zašto sada, jer nema dobrog razlog - saopštila je sekretarica za štampu grofice Aleksandre za "CNN".

- Ionako bi izgubili svoje titule kada bi se jednog dana venčali.

Njeni sinovi su mladići, pa bi se možda mogli i venčati u bliskoj budućnosti, pa zašto se ne bi sačekalo da titule nestanu na taj srećan dan?

Palata je u saopštenju za javnost navela da ima "mnogo emocija", ali da je odluka "dugo čekala" i da je osmišljena da bude "otporna na budućnost" monarhije. Princ Joakim (53), najmlađi od dva Margretina sina, rekao je da je njegovu decu "povredila" vest da će im biti oduzete titule i da više neće moći da ih zovu - njegovo ili njeno kraljevsko visočanstvo.

- Svi smo veoma tužni. Nikada nije zabavno videti kako su vaša deca povređena. Dovedeni su u situaciju koju ne razumeju - rekao je on.

Princ Joakim, koji je šesti u redu na prestolu iza svog brata i njegove dece, govorio je ispred danske ambasade u Parizu, gde živi sa svojom drugom suprugom Mari i njihovom decom Henrikom i Atenom. Nikolaj i Feliks, koji su obojica modeli, deca su iz njegovog prvog braka sa Aleksandrom, groficom od Frederiksborga. Aleksandra (58), koja je bila u braku sa princom Joakimom 10 godina, do 2005, rekla je da je ta vest došla kao "grom iz vedra neba" i da se njeni sinovi sada osećaju "izopšteno" iz porodice. Njen portparol je takođe tvrdio da je Joakim saznao vesti preko kraljevskog pomoćnika, a ne direktno od svoje majke.

Ostalo četvoro Margretinih unuka - princ Kristijan (16), princeza Izabela (15), i 11-godišnji blizanci, princ Vinsent i princeza Džozefina - deca njenog najstarijeg sina i naslednika princa Frederika, zadržaće svoje titule. Taj potez je stvorio "ledenu" atmosferu unutar kraljevske porodice, prema jednom izveštaju lokalnih medija.

- Nikada nije bilo javnog sukoba između kraljice i princa Joakima - rekao je danski kraljevski reporter Kenth Madsen za FEMAIL.

Kraljica Margaret (82) izjavila je da se nada da će taj potez omogućiti njenim unucima da "oblikuju svoje živote bez ograničenja specijalnih i dužnosti" koje dolazi sa formalnom pripadnošću danskoj kraljevskoj porodici. Kraljica je branila svoju odluku, rekavši na jednom događaju u Kopenhagenu:

- O tome sam razmišljala već duže vreme i mislim da će to biti dobro za njih u budućnosti. To je razlog.

Objavljeno je da je princ Joakim prvi put obavešten o odluci u maju, ali je on danas tvrdio da je o toj odluci obavešten tek pre pet dana.

- Dato mi je pet dana da im to kažem. U maju mi je predstavljen plan koji je, uglavnom, bio da se to desi kada svako dete napuni 25 godina. Sada sam imao samo pet dana da im kažem. Atena u januaru puni 11 godina - pojasnio je on.

Izvor: Mondo.rs
Foto: ITV News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još