PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Porodica pozorišnih umetnika Froman

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Beloj Crkvi (6.2), u Ruskom domu u Beogradu (20.2) i Novom Bečeju (27.2), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Porodica pozorišnih umetnika Froman

Margarita Petrovna Froman (Moskva, 1890 – Boston, SAD, 1970)
– balerina, koreograf, pedagog -

Maksimilijan Maks Petrovič Froman (Moskva 1889 – Vilimantik SAD 1981)
- baletski igrač -

Pavle Petrovič Froman (Moskva, 1894 – Brestovac pored Zagreba, 1940)
- slikar, scenograf i kostimograf -

Valentin Petrovič Froman (Moskva, 1906 – 1987)
- baletski igrač -

Porodica Froman doseljava se u Kraljevinu SHS 1921. godine. Njihov rad je više vezan za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, međutim tokom perioda rada u Narodnom pozorištu u Beogradu ostavili su ogroman trag. Margarita i Maksimilijan Froman su u Beogradu nastupali kao gosti više puta i pre osnivanja Baleta Narodnog pozorišta.

Margarita i Maks Froman bili su solisti Boljšoj teatra u Moskvi, a potom članovi Ruskog baleta Djagiljeva. Margarita je šef baleta, prima balerina i reditelj Baleta Narodnog pozorišta u periodu 1927-1929 i u njemu ostvarila značajne uloge i koreografije. U istom periodu Maks je prvi igrač i uglavnom su nastupali zajedno na sceni. Posle Drugog svetskog rata odlaze u SAD.

Pavle Froman je studirao slikarstvo u Moskvi, a u Narodnom pozorištu u Beogradu bio je angažovan kao scenograf i kostimograf u periodu 1924-1927.

Valentin Froman je od 1921. do 1928. delovao u Zagrebu, a nakon toga nastupa po Evropi i SAD.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još