ZAGA ČOLOVIĆ - RAIČEVIĆ: Od Londona do Beograda - putovanje kroz mirisne note

Zavirite u svet Zage Čolović - Raičević, istaknute parfimerke čija priča spaja kontinente i profesije. Od detinjih uspomena vezanih za mirise do njenog pionirskog rada u industriji parfema, Čolović - Raičević deli svoju inspirativnu priču. Razgovor otkriva njeno umetničko viđenje stvaranja parfema, uticaj britanskog iskustva na rad u Srbiji i posvećenost održivosti u svetu parfimerije.

Možete li nam opisati kako je vaše detinjstvo i rani interes za mirise uticalo na vašu karijeru kao parfimera?

- Moja strast prema parfemima započela je još u ranom detinjstvu, kada sam prvi put osetila miris parfema svog dede - i danas čuvam tu dragocenu bocu kao simbol sećanja. Takođe, ne mogu zaboraviti miris Magic Noir parfema koji je nosila moja majka, kao ni slatki miris jorgovana u vrtu moje bake. Sve te mirisne note su me duboko inspirisale još od najranijih dana. Fascinira me kako mirisi mogu da izraze emocije i ličnost na tako suptilan način. Često volim reći ljudima da se bavim stvaranjem sreće, jer suština parfema leži u njegovoj moći da nas usreći i da nas ispuni radošću.

Kako ste uspeli da prenesete svoje iskustvo i znanje iz risk management-a i Velike Britanije u Srbiju i kako to utiče na vaš rad danas?

- Nakon završenih master studija iz menadžmenta rizika u Londonu, započela sam svoju karijeru radeći za renomiranu korporaciju u City of London. Međutim, čak ni stabilan posao u korporaciji tokom mnogo godina nije bio dovoljan da ostvarim svoje snove. Odlučila sam da prodam svoj stan u Londonu kako bih mogla da investiram u sopstveno obrazovanje i postanem parfimer. Tokom tog procesa, imala sam privilegiju da učim od najboljih, uključujući i engleskog parfimera koji je radio za Kraljevsku porodicu. Pod mentorstvom najistaknutijih stručnjaka u industriji, stekla sam znanje i veštine koje su retke i dragocene. Iako je ta edukacija došla uz visoku cenu, smatram da je svaki uloženi trenutak bio vredan truda. U vlastitoj laboratoriji i studiju u Londonu, imam slobodu da oblikujem svoje ideje i strasti, uz pristup bogatom izvoru sirovina za kreiranje parfema - resurs koji je od suštinskog značaja za moj rad. Pored toga, svoje veštine koristim i u saradnji sa različitim brendovima, stvarajući parfeme po njihovim specifikacijama. Prenos mog iskustva i znanja iz oblasti upravljanja rizicima iz Velike Britanije u Srbiju bio je izazovan, ali istovremeno i inspirativan proces. Prilagođavanje na novu poslovnu i kulturnu sredinu zahtevalo je fleksibilnost, otvorenost za učenje i razumevanje specifičnosti lokalnog tržišta.

Šta vas inspiriše kada kreirate nove mirise i kako se taj proces razlikuje od tradicionalne izrade parfema?

- Moje stvaralačko nadahnuće pronalazim u prirodi, a moj pristup je usmeren na izražavanje dubokih ljudskih emocija kroz mirisne note koje nosim u boci - one su poput duše i srca. Moj kreativni proces počinje sa zamisli koja postepeno evoluira u formulaciju, a zatim u sam parfem. Suštinski, stvaram miris u svojoj mašti pre nego što krenem da biram paletu mirisnih nota. Ovaj kreativni proces može trajati od nekoliko meseci do čak nekoliko godina. Nekada je to jednostavno, a nekada izazovno, ali svaki put je ispunjen posvećenošću i strašću prema umetnosti stvaranja mirisa.

Kako vidite budućnost parfemske industrije, posebno u kontekstu održivosti i ekološke svesti?

- Budućnost parfemske industrije će sve više zavisiti od održivosti i ekološke svesti potrošača. Postoji sve veća potražnja za prirodnim i organskim sastojcima, kao i za proizvodima koji su proizvedeni na održiv način. Proizvođači parfema će morati da prilagode svoje procese proizvodnje kako bi smanjili negativan uticaj na životnu sredinu, koristeći reciklirane i biorazgradive materijale, kao i da podrže fer trgovinu i lokalne zajednice. U The Perfume Atelier-u se angažujemo na nekoliko održivih inicijativa: punjive boce i ambalaža (uslugu refill-a); koristimo reciklirajuće materijale poput stakla i drveta umesto plastike za naše pakovanje; naše parfemske kutije su dizajnirane da budu višenamenske; nabavljamo naše sastojke od održivih i etičkih dobavljača, preferirajući prirodne i biorazgradive materijale; proizvodimo naše parfeme u ograničenim serijama.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još