NAUČNICI OTKRIVAJU: Ko se brže zaljubljuje - žene ili muškarci?

Kada se zaljubimo doživljavamo snažna osećanja koja menjaju naše živote na različite načine.

I iako najromantičniji veruju da srca imaju vodeću ulogu u svakoj ljubavnoj vezi, u stvarnosti sve počinje od mozga. U nastavku ćemo saznati zašto.

Muškarci se zaljubljuju brže od žena

Prema relevantnim istraživanjima, muškarcima je potrebno u proseku 88 dana (oko tri meseca) za izjavu ljubavi, dok je ženama potrebno u proseku 134 dana (četiri i po meseca). Isto istraživanje takođe navodi da 39% muškaraca kaže "volim te" u roku od mesec dana. Odgovarajući procenat za žene dostiže samo 23%.

Ljubav kao droga

Na početku veze, mozak proizvodi veoma visok nivo hemikalije zvane feniletilamin (PEA). Ovaj prirodni amfetamin je ono što vas tera da kažete da ste "ludo zaljubljeni" i zašto ljubav deluje tako zavisno. Odavde potiču i osećanja radosti, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. I prema naučnicima, ljubav izaziva potpuno iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i one izazvane lekovima. To je zato što nova romantična veza preplavljuje centar "nagrađivanja" mozga, što rezultira opštom euforijom.

Kada se zaljubite strahovi se smanjuju

Zaljubljenost takođe isključuje delove mozga koji upravljaju društvenim rasuđivanjem i strahom. Dakle, kada ste zaljubljeni, nije vas briga ko zna i šta bi ljudi mogli da misle. Zbog toga zaljubljeni parovi mogu da se razmeću svojom ljubavlju na bilo koji način i bilo gde.

Gubi se osećaj za vreme

Ako ste cele noći bili budni uz telefon u ruci, razgovarali ili slali poruke svom partneru, bili na sastanku koji je na kraju potrajao do ranih jutarnjih sati, tačno znate na šta mislimo. Prema psihologiji, to se često dešava kada počnemo da se zaljubljujemo. Neurotransmiter norepinefrin se povećava, zbog čega možete izgubiti pojam o vremenu. U kombinaciji sa dopaminom i oksitocinom, stvara vrhunski ljubavni napitak koji čini da vreme teče poput vode.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još