PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo bračnog para Brailovski

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Izložba u Beogradu svečano će biti otvorena večeras, 20. februara 2024. u Ruskom domu sa početkom u 18 časova.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Leonid Mihailovič Brailovski – slikar, scenograf (Harkov, 1867 – Rim, 1937)
Rimena-Rima Nikitična (Nikitišna) Brailovski – kostimograf (Tartu, Estonija 1877 – 1959, Rim)

Bračni par Brailovski 1917. napustio je Rusiju, a od 1921. do 1924. biće angažovani u Narodnom pozorištu Leonid kao Scenograf, a Rima kao kostimograf. U toku tri pozorišne sezone preuzimaju najteže scenografske i kostimografske zadatke, uključujući sve ambicioznije režijske zahvate u drami, operi i baletu.

Na srpskoj sceni postavili su 18 predstava, od čega 7 drama, 9 opera i 2 baleta, modernizujući u najvećoj meri pozorišni dekor i kostim. Tokom svog angažmana u Beogradu insistirali su na slobodi rada scenografa i kostimografa ističući da njihovo delo nije samo ram za predstavu već nezavisno umetničko delo, da boje kostima i dekora zavise jedni od drugih i da se sjedinjuju u celinu.

Slikarski ruski ekspresionizam sa kičica Brailovskih imao je u Beogradu odobravanje dramskih kritičara, naročito u prikazivanju spske istorijske prošlosti, dok je kod kritičara i umetnika opere i baleta izazivao nedoumicu i odbijanje. Pod pritiscima dela pozorišne javnosti umetnički par Brailovski 1924. godine napušta Narodno pozorište i odlazi u Italiju, iako je uprava Narodnog pozorišta, zadovoljna njihovim radom, htela da ih zadrži.

Leonid Brailovski je uz Jovana Bijelića, jedan je od prvih školovanih scenografa koji su našem teatru otkrili nov pristup likovnoj opremi predstava. Odlikovan je ordenom Sv. Save IV stepena (1923). Tragično je nastradao 1937. godine u Rimu kada ga je slučajno pogodio zalutali metak iz međusobnog obračuna fašista.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još