PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo Vladimira Pavloviča Zagorodnjuka

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Vladimir Pavlovič Zagorodnjuk - scenograf, kostimograf (Odesa, 1889 – Sidnej, 1976)

Vladimir Pavlovič Zagorodnjuk roden je u Odesi 31. maja 1889. godine u porodici kapetana ruske trgovačke mornarice. Posle završene realne gimnazije bio je u Umetničkoj školi u Odesi, koju je završio 1909. Od 1910. do kraja 1913. studirao je umetnost, naročito vajarstvo u Parizu. Izlagao je na raznim izložbama. U Rusiju se vratio radi odsluženja vojnog roka i učešća u prvom svetskom ratu.

U Jugoslaviju je stigao sa prvim talasom ruske emigracije 1920. godine. Do 1921. radio je u ruskoj školi u Pančevu kao nastavnik crtanja. Od 1921. godine je slikar-scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, u prvo vreme ugovorni član, a potom honorarni saradnik. U beogradsko Narodno pozorište došao je na poziv Leonida Brailovskog da organizuje kaširersku radionicu u kojoj su iziađivani skulptoralni elementi dekora.

Prvih godina na pozorišnim plakatima pominje se kao skulptor u inscenacijama Brailovskog. Od sezone 1923—24. Zagorodnjuk započinje samostalnu delatnost scenografa Narodnog pozorišta, u prvo vreme radeći istovremeno na zadacima kreiranja dekora i kostima, a kasnije poglavito dekora. U period između dva svetska rata ostvario je tridesetinu inscenacija, veći deo do 1931. godine. Radio je i za vreme Drugog svetskog rata i nakon njega. Iz Beograda odlazi 1950. godine u Australiju.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još