PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo Ananija Aleksejeviča Verbickog

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Izložba će u Novom Bečeju biti svečano otvorena u utorak, 27. februara 2024. u Domu kulture sa početkom u 19 časova.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Tokom februara meseca, izložba će gostovati u Novom Sadu, Beloj Crkvi, Beogradu i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata

Ananije Aleksejevič Verbicki - scenograf (Lebedin kod Harkova, 1895 – Herceg Novi, 1974)

U Narodnom pozorištu u Beogradu delovao je u periodu od 1922. do 1946. Nakon Drugog svetskog rata radio je u Beogradskom dramskom pozorištu, a povremeno i u Nišu, Skoplju, Šapcu, Novom Sadu i u crnogorskim pozorištima.

Ananije Verbicki pripada grupi ruskih slikara koji su osnovno obrazovanje stekli u svojoj otaddžbini, studije slikarstva pohađao je u Petrogradu. Dolaskom u Narodno pozorište donosi sa sobom solidne osnove za dalji razvoj u domenu pozorišnog slikarstva. Osnovne karakteristike scenografa Verbickog su raznovrsnost dekorativnog manira koji od komada do komada zalazi u razlicita rešenja kako u pogledu stila tako i u pogledu kolorističke palete.

Ove osobine Verbickog potiču od njegovog primarnog opredeljenja za slikara izvođača gde je glavna odlika sposobnost tumačenja tuđih zamisli i rukopisa. Ova osobina, koja u godinama do drugog svetskog rata nie omogućila formiranje specifičnog individualnog stila Verbickog, učinila je od njega najprilagodljivijeg scenografa na planu traženja novih scenografskih rešenja.

To što je Verbicki je u manjoj meri radio ruski repertoar koji mu je najviše ležao, i što je u konkurenciji imao druge scenografe iz ruske grupe među kojima je bilo i većih majstora i većih talenata, ostavilo ga je u drugom planu. Često je izlagao kako na slikarskim tako i na scenografskim izložbama.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još