Women's CEO Summit: Aleksandra Joksimović - Kako žene menjaju lice međunarodnih odnosa

Povodom konferencije "Women's CEO Summit", koja će se održati 14. marta 2024. godine u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, imali smo zadovoljstvo da razgovaramo sa Aleksandrom Joksimović, bivšom ambasadorkom Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kroz ovaj razgovor, Joksimović deli svoja bogata iskustva i izazove sa kojima se suočila tokom petogodišnjeg mandata u jednom od najkompleksnijih diplomatskih centara sveta, ističući značaj žena u diplomatiji i potrebu za njihovim većim uključivanjem u međunarodne odnose i politiku.

Kao bivša ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji, možete li nam opisati kako je vaše iskustvo kao žene na visokoj diplomatskoj funkciji uticalo na percepciju Srbije u međunarodnim odnosima? Da li smatrate da prisustvo žena na važnim diplomatskim pozicijama može značajno uticati na vanjsku politiku i međunarodne odnose?

- Imala sam tu čast, zadovoljstvo i odgovornost da obavljam dužnost prve žene ambasadora Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu. U svetu diplomatije London se procenjuje kao jedno od najzahtevnijih i najkompleksnijih diplomatskih mesta. Okolnosti koje su pratile moj petogodišnji mandat bile su izrazito izazovne. Kako na globalnom tako i na unutrašnjopolitičkom planu. Ujedinjeno Kraljevstvo je prolazilo kroz političke turbulencije istorijskog karaktera. Pregovori sa EU o realizaciji Bregzita, pandemija kovida, Ukrajinska kriza, smena četiri premijera i sedam ministara za Evropu samo su neke od krupnih političkih promena u kratkom vremenskom periodu. Istorijske okolnosti pratile su i dešavanja u kraljevskoj porodici. Obeležavanje 70 godina od stupanja na presto kraljice Elizabete II, potom njena smrt, sahrana i krunisanje kralja Čarlsa III. Brzina i oblici komunikacije transformisali su diplomatsku službu. U Ujedinjenom Kraljevstvu žene su uspele da preuzmu najvažnije diplomatske centra od Berlina, Pekinga preko Njujorka i Vašingtona što je bio deo organizovane kampanje unutar Kancelarije za inostrane i poslove Commonwealtha. Istovremeno i Republika Srbija šalje na važna mesta žene. Inače diplomatska zajednica u Londonu koja je jedna od najbrojnijih u svetu broji oko 20% žena na mestima ambasadora i visokih komesara. Tokom vremena, žene su se umrežile radi promovisanja tema ravnopravnosti polova i organizovanja skupova na kojima bi poseban akcenat bio upravo na promociji većeg učešća žena.

Koji su najveći izazovi i problemi s kojima ste se suočili kao žena na visokoj funkciji u diplomatiji? Kako ste ih prevazišli i koje biste savete dali mladim ženama koje teže da se probiju u sličnim oblastima?

- Izazovi nisu bili direktno povezani sa jednakošću: realizacija Bregzita, kovid, Ukrajinska kriza četiri premijera i sedam ministara za Evropu u čijoj smo direktnoj nadležnosti. Dešavalo se da se takvom brzinom smenjuju da novopostavljenog ne stignete ni da susretnete, a već je došao novi. U Britaniji generalni problem vezan za region je bio: ograničene posete visokih funkcionera Ujedinjenog Kraljevstva, njihov pogled na nas je regionalan i neretko organizovanje kolektivnih sastanaka. Prevazilazila sam problem frekventnim kretanjem i razgovorima na svakom okupljanju diplomatskog kora na kojem su se pojavljivali. U poslednjoj godini mandata među kolegama je važilo pravilo ako ne prepoznaješ bilo koga od prisutnih na događaju pitaj Aleksandru. Držala sam motivacione govore zajedno sa njihovim političarkama i drugim članicama diplomatskog kora o potrebi većeg učešća žena u političkom i diplomatskom životu. U mladosti sam smatrala da ravnopravnost i jednake mogućnosti postoje i da je samo pitanje izbora žena hoće li ih prihvatiti i iskoristiti. Danas kada je iza mene veliko životno iskustvo (da ga ne kvantifikujem) shvatam da je pred ženama još velika borba da sa istim procentom uloženog truda ostvare iste rezultate kao njihove muške kolege. Svoje ćerke svakodnevno učim da prepoznaju sitne ali važne signale formiranja predrasuda o neravnopravnosti, počevši od nepristojnih viceva do ozbiljnijih signala koje ograničavaju ravnopravni napredak polova u današnjem globalnom svetu.

Kako vidite trenutni položaj žena u Srbiji, posebno u kontekstu vodećih pozicija u biznisu i politici? Kakve promene mislite da su potrebne kako bi se unapredila rodna ravnopravnost i osnažile žene da preuzmu ključne uloge u društvu?

- Ako bismo posmatrali globalno rangiranje značaja diplomatskih centara, bila sam najviša rangirana žena u dipl. službi Srbije. Ne izostaje utisak da se EU integracije prepuštaju ženama, sto budi sumnju u značaj koji se ovom pitanju pridaje. Znam da ova izjava zvuči kontraverzno, ali se naprosto nameće. Jedan od mnogobrojnih izazova i za mene veoma upečatljiv bio je objasniti velikom broju pro-Bregzit političara, na važnim funkcijama zašto je članstvo u EU strateški spoljni cilj Republike Srbije. Mandat je bio obeležen verovatno najnižim nivoom diplomatskih odnosa sa EU i SAD u novijoj istoriji. Diplomatija je u tom periodu bila nadvladana negativnim nabojem i oštrim izjavama koje su bile upućene domaćoj javnosti. Ukrajina je zapravo bio trenutak zaokreta i ponovnog uspostavljanja tesne saradnje između UK i EU. Zajednički cilj i bezbednosni izazov ublažili su međusobne razlike. Srbiju na najbolji, najpozitivniji mogući način u ovom trenutku u UK predstavljaju dve žene, pisac Vesna Goldsvorti i kreatorka Roksanda Ilinčić. Ono što je za mene potpuno neobjašnjivo je odsustvo naše štampe o uspesima ovih žena. Vesnin roman Gvozdena zavesa između ostalog je prošle godine proglašen među 10 najboljih. Vesna inače piše na engleskom jeziku. Njene knjige su prevedene, dolazi u Beograd, ali opet njena slava je mnogo veća u UK nego u Srbiji. Još drastičniji primer mi se čini u vezi sa Roksandom. Njene kreacije nose od Kejt Midlton do Kejt Blanšet i Mišel Obame. Ove godine Bakingemska palata joj je dodelila titule MBE, sto je visoko zvanje u britanskoj hijerarhiji a da se nijedan tekst o tome nije pojavio u našoj štampi ili medijima. Pritom obe su veoma pozitivno angažovane u okviru srpske dijaspore u UK, odazivaju se različitim pozivima za učešće na manifestacijama od edukativnog karaktera do humanitarnih događaja. Eto to su neki za mene pokazatelji da naše žene, čak i kada su uspešne u svetu, za to ne dobijaju adekvatan tretman u sopstvenoj državi. To su stvari na kojima i dalje moramo da radimo. Kada sam odlazila, prijatelj me pitao da li ja to umem da radim, ja njega nikada nisam ništa slično pitala kada je preuzimao visoku funkciju u međunarodnim organizacijama.

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Boris Maleković

Pogledajte još