BEZ OBZIRA NA UZROK RASPRAVE: Koja je najveća greška koju parovi prave nakon svađe?

Svađanje u romantičnoj vezi nije samo normalno, već je i zdravo. Kada smo bili mali, šalili smo se sa onom čuvenom izrekom "ko se tuče, taj se voli", što su čak potvrdila i neka naučna istraživanja.

Da li ste se ikada zapitali oko čega se parovi najviše svađaju? Iako će mnogi pomisliti da je u pitanju novac i deca, nauka je potvrdila da se stariji parovi najčešće svađaju oko daljinskog upravljača.

Parovi svih starosnih grupa se svađaju i zbog iritantnih navika, pola, obaveza u domaćinstvu, roditelja (a posebno svekrve), prijatelja i zajedničkih obaveza, i vremena koje (ne) provode zajedno. Te sitne rasprave ne moraju da utiču na vezu, sve dok je poštovanje osnovna vrednost u vezi ili braku.

Međutim, kada sebičnost pređe granicu i osobu povredimo na konkretniji način, više ne govorimo o borbi koja je dobra za razvoj odnosa na dubljem nivou. Takve "tuče" su iscrpljujuće, a ponekad mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, posebno ako se dešavaju sistematski.

Zato treba pošteno raspravljati. Bračni savetnik i trener Lesli M. V. Dores je ukazao na najveću grešku koju pravimo posle svađe sa partnerom - bez obzira da li smo se svađali zbog prljavih čarapa ili nekog konkretnijeg problema.

- Parovi koji se posle svađe ponašaju kao da se ništa nije desilo imaju mnogo veći problem od parova koji danima ne prestaju da se svađaju zbog istih sitnica - kaže Lesli. Dakle, ignorisanje problema je najgora stvar koju možete da uradite za svoju vezu.

Ako se ne svađate kada ste ljuti - posle nekog vremena emocije će splasnuti. Verovatno ćete sutradan biti umorni nakon napornog dana na poslu, deca će biti zahtevna, a vi nećete imati dovoljno energije da partneru objasnite u čemu je problem.

- I tako počinje začarani krug - sve do prekida. Male stvari koje ignorišete na kraju se manifestuju kao veliki problemi. Vaš partner će tada pomisliti da od muve pravite slona, a vaša osećanja će biti stvarna i veoma intenzivna. I tu bi mogli nastati konkretni problemi - objašnjava Lesli.

Zato, svaki problem treba detektovati, naglas reći i o njemu razgovarati kako biste zajedničkim snagama pronašli rešenje i nastavili dalje da gradite svoj odnos.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još