Čelsi kupuje Stamford Bridž?

Čelsi je objavio da još nije našao lokaciju za građenje većeg stadiona, koji želi da bi povećao prihode i bio u skladu sa pravilima UEFA o finansijskom fer-pleju.

Klub, međutim, prvo želi da potpuno poseduje Stamford Bridž da bi mogao da ga proda ako nađe odgovarajuću lokaciju za novi stadion.

Uprava Čelsija razmatra tri mesta u blizini u zapadnom Londonu, na kojima bi mogli da izgrade stadion od 60.000 mesta, koji bi zamenio Stamford Bridž, koji ima kapacitet od 41.800 mesta, tek osmi po veličini u Premijer ligi.

"Moraćemo brzo da delamo, jer druge strane već žele da nabave dve od ova tri mesta. Naše nasleđe je ovde u jugoistočnom Londonu, i želimo tu da ostanemo. Ako se budemo uskoro selili, ključno je da to bude što je bliže moguće", rekao je izvršni direktor Čelsija Ron Gurli.

Čelsi je ponudio da otkupi teren tako što bi otpisao ostatak duga od 10 miliona dolara koji je dao preduzeću Vlasnici Čelsijevog terena (Ćelsea Pitć Owners - CPO) 1997. godine.

Klub bi tako postao vlasnik terena, ulaznih kapija i prava na ime. Čelsi se ujedno nada i da bi navijači vlasnici deonica izglasali prodaju, jer misle da bi bilo u najboljem klupskom interesu.

CPO je osnovan devedesetih godina prošlog veka sa ciljem da se spreče građevinski investitori da eventualno kupe zemlju, pošto su tada finansije kluba bile neizvesne.

Čelsi bi se kupovinom terena zakonski obavezao da ne bi napustio stadion na kome igra 106 godina pre 2020. godine, osim ako ne pronađe lokaciju koja je u krugu od tri milje od sadašnjeg.

Plavci će takođe garantovati tim navijačima pravo na kupovinu sezonske karte na bilo kom novom stadionu, kao i da će na njemu biti ugravirana njihova imena, u znak zahvalnosti što su spasili klub.

Čelsi je ranije naveo da se konsultovao sa nekoliko arhitekata da li je moguće preurediti Stamford Bridž da bi se povećao kapacitet, u šta bi bilo uključeno i rotiranje terena za 90 stepeni.

Za takav zahvat bilo bi, međutim, potrebno skoro 20 akeri (engleska mera za površinu, oko 40 ari) da bi se dobio stadion sa više od 55.000 mesta.

Stamford Bridž je okružen prugom, hotelom, stambenim zgradama i putem i ima samo 12 akeri.

Jedno od mesta o kome Čelsi razmišlja je Vajt siti, ali se on nalazi u blizini rivala iz Premijer lige Kvins Park Rendžersa, koji takođe želi da gradi novi stadion.

Beta

Pogledajte još