Srednjoškolci izviždali predstavu Biljane Srbljanović

Predstava "Skakavci" Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta je od 26. aprila 2005. godine i juče je izviždana od grupe srenjoškolaca koji su organizovano došli na predstavu.

Srednjoškolce je, kako piše na svom Twitter nalogu Biljana Srbljanović, najviše iziritirala rečenica u predstavi "levo je zapad, desno je istok, sever je gore a jug, jug je tamo gde si ti upao u neko selo, ubio dva civila, bacio pušku i dezertirao, pobegao, i iz četnika, i iz partizana."

"Prvi put, nakon pet godina izvođenja, iz sale se začulo jedno kolektivno (dečje) UUUUUUUUUA", napisala je Srbljanović, kojoj je drama "Skakavci" donela dva veoma značajna priznanja: Evropsku nagradu za novu pozorišnu umetnost i naslov najboljeg stranog pisca u sezoni 2005/2006 koju dodeljuje nemački časopis Teatar hojte.

Glumica, Aleksandra Janković, prvi put u životu je izviždana, piše Srbljanović uz napomenu da je "ona izlazeći iz pozorišta, ugledavsi tu našu decu, odlučila da joj je pametnije da skrene u suprotnom pravcu, neopažena".

Srbljanović je napisala da će "Skakvci“ iduceg meseca imati svoje stoto izvođenje, ako "Kosovo Srbiji do tada konačno ne dođe glave. Ima li neko da mu jos uvek nije jasno kolika je cena koju cemo platiti za sve ovo? Ima petnaest godina, a mrzi sve: Šiptara, pedera, kurvu izdajničku, a u stvari, najviše sebe. Kosovo gori, a mi bi da živimo u miru, je l to? Pišem ovo, i plačem kao u kapeli, onako, kao moji glumci večeras. Taj žamor publike, to je uvek neki znak, kao kada su voleli Kolubarsku bitku, prekidali Svetog Savu, skidali Šekspira jer je engleska u Nato. Pa kad vas neko pita, koliko košta kosovo, a vi mu recite - tačno onoliko koliko koštaju glave nase dece. Ja sam navikla da mi ljudi govore najgore uvrede, da me jure po netu, po pijaci, po smeću na kioscima, ali čak ni ja nisam doživela ovo. Stvar je daleko od lične, ovo je stvarno metastaza jednog društva", napisala je Bilajna Srbljanović na svom Twitteru.

Scena iz predstave "Skakavci"

Biljana dodaje da je glumac "Boris Isaković, koji fantastično igra ubicu, dobio aplauz, a Aleksandra Janković, koja fantastično igra njegovu ženu koja to otkriva, dobila je UA. Heroj je ubica civila, a kučka izdajnička je ona koja nam je to saopštila."

Kritika je predstavu "Skakvci“ bezrezervno podržala.

... Uspela u svakom pogledu, i s formalnog, i sa suštinskog stanovišta, predstava na kojoj se igraju "Skakavci" krupan je dogadjaj u našem pozorišnom životu, plodonosan je susret dve u njemu trenutno vodeće stvaralačke ličnosti, Biljane Srbljanović, koja je napisala svoju do sada možda najuspeliju dramu i Dejana Mijača, čiji je opus upotpunjen još jednim studioznim rediteljskim radom, napisao je Vladimir Stamenković u kritici za NIN.

... Izvan trena, izvan savremenosti kao realnosti, u tlapnjama o onome što je bilo, ili može doći, život je odlaganje, zavaravanje, igra ukopavanja i zakopavanja, puko i jadno manevrisanje. «Bolan zdrava nosio». Tu gde brbljanje zamenjuje delanje, carstvo je starosti kao stanje duha. Nema druge: za svoj život se moraš boriti sam. Ništa, ili gotovo ništa, ne pada sa neba, niti će bogata državna lutrija građane učiniti bogatijim. Pusti starce i njihove priče, kazivanja i nasledstva, staru očevu štednju, zasluge, pa i krivice. Raditi, raditi, i samo raditi, poručuje nam evropeizirana i oštroumna spisateljica. «Skakavci» su dobar, možda i najbolji komad Biljane Srbljanović, napisao je Muharem Pervić u kritici za Politiku 2005. godine.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.