U finalu Rusi, BiH, Azerbejdžan...

U finale Eurosonga idu Rusija, Grčka, Jermenija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Finska, Izrael, Azerbejdžan, Poljska i Norveška. Na iznenađenje mnogih, Slovenija, kao i irski ćuran Dastin, nisu prošli. Bilo je radosti, ali i suza.

Ovo, 53. takmičenje Pesma Evrovizije, koje se prvi put održava u našoj zemlji, zvanično je počelo prvim polufinalom, kada su nastupili predstavnici 19 zemalja. Gledaoci širom Evrope i u mnogim delovima sveta mogli su da prate prvo polufinale u direktnom TV prenosu, a mali broj srećnika, tačnije oko 8.000 ljudi, bodrilo je svoje fanove u Beogradskoj areni.

Veselo je postalo na samom početku, s prvim taktovima trube I koreografijom ansambla "Kolo". Vijorile su se zastave svih zemalja, a spektakularna bina bila je oivičena konturama, odnosno panoramom Beograda, nakon čega su se ukrstili crveni i plavi svetleći talasi, koji su predstavljali Savu i Dunav. Dobrodošlicu su poželeli voditeljski tandem Željko Joksimović i Jovana Janković, a Željko se u svom stilu našalio: "Evropo, gde ste bili svih ovih godina?"

Sve je teklo kao podmazano, na bini su se smenjivali takmičari, a nastupi se nimalo nisu razlikovali od generalne probe. Fanovi u prvim redovima bili su odlična podrška izvođačima svojih zemalja. Vrisak, aplauzi, zastavice... pozitivna buka. Najbrojniji su bili navijači Grčke, najbučniji iz Azerbejdžana, a najoduševljeniji obožavaoci bosanskog predstavnika Elvira - Lake Lakovića.

Svaka zemlja predstavljena je razglednicom, čiju su poruku iskazivali upravo Beograđani. Nakon izvođenja svih 19 numera, na scenu je ušetao treći reket sveta Novak Đoković s ogromnom teniskom lopticom, kratko se obrativši prisutnima:

- Počastvovan sam što sam večeras ovde, a i cela Evropa nas gleda - rekao je Novak, koji je na insistiranje Željka Joksimovića, uz njegovu i pratnju cele Arene, otpevao pesmu "Beograde, Beograde". A kad je bacio tenisku loptu u publiku, nastao je pravi grabež, i to je značilo da glasanje može da počne. (old_image)

U vreme petnaestominutnog glasanja nastupio je instrumentalista Slobodan Trkulja. Ono što je verovatno iznenadilo gledaoce iz Srbije jeste natpis koji je izlazio u direktnom prenosu, a odnosio se na glasanje. Srbija nije mogla da glasa jer, po pravilima, zemlje koje su se direktno plasirale u finale mogu da glasaju samo u jednom od polufinala, a u finalu glasaju sve 43 zemlje.

Žrebom je odlučeno da Nemačka i Španija direktno prenose i glasaju u prvom, a Francuska, Engleska i Srbija u drugom polufinalu.

U "Green room" atmosfera je bila prilično napeta. Odatle su se u program uključivali voditelji Kristina i Bane, inače pobednici nedavno održanog takmičenja za evrovizijsko lice. Učesnici su uglavnom sedeli i čekali rezultate. Nimalo prijatno. Onda, odjednom, kroz publiku stiže koverat, kada konačno i saznajemo ko ide u finale. Na jednoj strani - euforični izlivi zadovoljstva, na drugoj - očito razočaranje. Iznenađenje i razočaranost nisu krili predstavnici Slovenije, Holandije i Belgije. Očekivali su ulazak u finale. Videle su se i suze, pogotovo kod fanova Andore.

A deset srećnih finalista pozdravili su publiku u Areni, a onda su se uputili na konferenciju za novinare. Zasluženi parti usledio je tek kasnije, za one koji su imali snage. Beogradski kafići su ih spremno dočekali, s dobrom kondicijom.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Alain Douit, Indrek Galetin, Ivan Masić

Pogledajte još