A ispred Arene...

Pre početka prvog polufinala Pesme Evrovizije, ispred Beogradske arene još od 19 sati održavala se prava fešta. Uz muzičare, artiste, ulične prodavce i brojne fanove, Beograđani su prisustvovali spontanom festivalu šarenila i radosti.

Hrvatska grupa "Kraljevi ulice" održala je ispred Arene mini ulični koncert, tokom koga su uglavnom izvodili starogradske pesme. S obzirom na to da je taj repertoar ovde dobro poznat, Beograđani su prilazili sa svih strana i učestvovali u veselju. "Kraljevi ulice" će nastupiti u drugom polufinalu, ali su svoje prisustvo dobro iskoristili da privuku pažnju i osvoje glasove. Doveli su ispred Arene i pravog artistu iz Australije, koji je izvodio vratolomije. U njegovom umeću naročito je uživala mlađa publika.

Holandski fanovi bili su obučeni u tradicionalnu narandžastu boju, s velikim veselim šeširima i balonima. Zastave na sve strane - Grčke, Rusije, Srbije... Pokazalo se da su pametno postupili svi koji su delili zastave svojih zemalja, jer su brojni fotoreporteri i kamermani ispred Arene i u njoj zabeležili tu vedru sliku s nacionalnim obeležjima.

A bilo je ispred Arene i uličnih prodavaca. Šajkača, brale, i kokarda - 1.000 dindži.

Novinari, kojih je za ovu priliku akreditovano više od 2.000, trudili su se da prenesu atmosferu i da svoje zemlje izveste o tome kakav je Beograd organizator i domaćin Evrovizije. Hrvatski mediji su se već vrlo pozitivno izrazili, citirajući svoje "Kraljeve ulice", koji su rekli da se u prestonici osećaju sasvim bezbedno i ugodno. Makedonski mediji su ocenili da se Beograd za Eurosong odlično spremio. I nemački "Velt" pohvalno se izrazio, ocenivši čak da Beograd može da se poredi s Parizom.

I sad, još drugo polufinale, pa finale. A do tada, držimo isti tempo dobrih domaćina.

J. K.
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još