Generalna pred drugo polufinale

Prva generalna proba 19 učesnika drugog polufinala "Pesme Evrovizije 2008" odražana je u popodnevnim časovima u Beogradskoj areni. Tema ove večeri su reke Sava i Dunav, koje predstavljaju važan aspekt Beograda, ali i Srbije. Uvodni deo nosi naziv "Srbija za početnike", a kroz pravi muzički pop cirkus publika se upoznala sa srpskim narodom i njegovim raznovrsnim svetovima.

Kroz početni četvorominutni performans sproveo nas je igrač "Mulen ruža" Aleksandar Josipović, koji je učestvovao u serijalu "Evropsko lice". Muziku Gorana Bregovića izveli su Simfonijski orkestar RTS, mecosopran Iva Mrvoš, "Tamburaši s Dunava", duvački orkestri Slobodana i Sebastijana Salijevića i "Kobre", a na scenu istrčavaju devojke iz Gudačkog kvarteta "Alektik", kao i nacionalni ansambl "Kolo". Mnogo ljudi na sceni, boje koje se prelivaju, sve pršti od igre i pesme. E, to je slika drugog polufinala.

Za razliku od prvog, gde su prednjačile eksplozije, dimni oblaci, vatra i jaki vatrometi, ovog puta bilo je mnogo mirnije. Većina učesnika imala je ceo bend na sceni, kao Turska, Albanija, Hrvatska i Danska. Švedsta pevačica Šarlota Pereli je, kao prava megazvezda, na bini imala svoju, doduše mini binu, s pistom koja je blistala od mnogobrojnih šljokica, baš kao i njena srebrna haljina.

Evo kako zvuči Šarlota:

Zanimljiv nastup imala je Ani Lorak iz Ukrajine, iza koje su bile četiri svetleće kabine gde su igrali zgodni muškarci. Najzanimljiviji deo je kada se Ani penje na kabine, gde i završava svoj spektakularni nastup. Belorusija ima svetleće kugle, Mađari pevaju uz romantiku sveća, Kipranka Evdokia Kadi gazi po muškarcima kao po stepenicama, makedonski igrači dube na glavi, ljuti gusari iz Letonije imaju ubedljivo najraspevaniju pesmu.

Ovog puta glasanje bi trebalo da otvori prva pobednica Evrovizije, švajcarska pevačica Lis Asija, koja je najavljena, ali se na generalnoj probi nije pojavila. U glasanju će, osim publike, učestvovati i žiri iz Srbije, Velike Britanije i Francuske. Deset najboljih učestvovaće u finalu 24. maja. (old_image)

Nakon generalne probe, u pres-centru održana je konferencija za novinare predstavnika Evropske radiodifuzne unije i Radio-televizije Srbije, na kojoj su se kao specijalne gošće pojavile prva evrovizijska pobednica Lis Asija i aktuelna pobednica Marija Šerifović. Cilj je bio da se mediji upoznaju s novim pravilima, uvođenjem dva polufinala i novim principom glasanja. Tim povodom, izvršni supervizor Pesme Evrovizije Svante Stokselijus naglasio je da smatra da će takmičenje biti mnogo pravičnije sa dva polufinala i podsetio da publika u oba polufinala bira devet, a žiri desetog finalistu. Takođe je najavljeno da će pobednik takmičenja Pesma Evrovizije 2008 ići na promotivnu turneju.

Organizatori su zvanično predstavili novi trofej, koji će postati trajno vlasništvo pobednika. Trofej je od kristala i ima oblik mikrofona iz vremena prve "Pesme Evrovizije", održane 1956. u Luganu, u Švajcarskoj. Svante Stokselijus šaljivo je rekao da se trofej "ne može kupiti, već se mora osvojiti".

Najviše novinara interesovalo je zašto je prvo polufinale bilo slabo posećeno, kad je mnogo ranije rečeno da su karte unapred prodate. Odgovor je da su karte bile prilično jeftine, da su ih mnoge kompanije kupile za svoje zaposlene, i to u kompletu za sve tri takmičarske večeri, ali se njihovi zaposleni očigledno nisu pojavili.
Najviše publike se očekuje na finalnoj večeri, kada učestvuje Srbija.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski, Saša Džambić

Pogledajte još