Parada ponosa 7. septembra u Beogradu

Parada ponosa, koja okuplja predstavnike homoseksualne, biseksualne, lezbijske i transseksualne osobe biće održana u subotu 7. septembra u Beogradu, a ovaj događaj predstavlja završnicu Nedelje ponosa, koja će biti održana od 2. do 8. septembra. Kako ističu organizatori ove manifestacije, program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata – prajd umetnost, pozorište, poeziju i tzv. drag umetnost. Predstavnici „Beograd prajda” ističu da će u okviru Nedelje ponosa biti održana Konferencija za ljudska prava, koja će biti mnogo inkluzivnija, dok će kampanja biti fokusirana na ljude, njihove priče i stvarne probleme. Tokom cele Nedelje ponosa, biće predstavljene izložbe mladih umetnika u Kulturnom centru „Grad”, gde će se emitovati i filmovi iz regiona, koji će biti fokusirani na priče sa Balkana. Kako ističu, parada ponosa je prijavljena policiji, a u dogovoru sa predstavnicima MUP-a biće definisana maršruta kojom će se kretati učesnici prajda.

Zahtevi organizatora nisu se mnogo promenili u odnosu na prethodni period – LGBT zajednica u Srbiji zahteva usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, usvajanje zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, besplatna i lako dostupna preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa, a predstavnici „Beograd prajda” od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da po hitnom postupku izvrše standardizaciju usluge terenski saradnik.

Prajd info-centar pokrenuo je ove godine i program podrške LGBT zajednici, koja ima cilj pružanje besplatne i anonimne pomoći LGBT osobama, koja podrazumeva psihosocijalnu podršku, pravno savetovanje, podršku pri zapošljavanju i testiranje i savetovanje o sigurnom seksu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još