"Kako biti Slobodan?" oduševio beogradsku publiku - Stigla i specijalna nagrada žirija Beldocsa

Za dokumentarac "Kako biti Slobodan?" Nikole Polića tražila se karta više, a publika je nakon premijere u Domu omladine glasno aplaudirala poneta emocijama. Gledaoce je dotakla intimna priča o životu i porodici beogradskog slikara Slobodana Kovačevića Bobiše koju je mladi reditelj predstavio na veoma osoben način prateći njihove živote skoro deceniju.

Foto: Filip Olćan

Na sceni se nakon izvođenja pojavila cela porodica Kovačević, kao i ekipa filma, te sa publikom podelila svoje impresije i emocije. Ovaj dokumentarni film dotako je i žiri Beldocs festivala, u okviru koga je premijerno prikazan, te mu je dodeljeno specijalno priznanje u okviru srpskog takmičarskog programa.

Foto: Filip Olćan

- Ono što na samom početku deluje kao mala, intimna prica o vičnom umetniku koji nikada nije uspeo da se probije, pretvara se u realističan prikaz verovatno nerealističnog pokušaja da se u Srbiji u poslednjih 30 godina živi pristojno i dostojanstveno. Autor stvara uverljiv portret glavnog junaka, njegove porodice i društva kroz kulturne, političke i ekonomske okolnosti - navodi se u odluci žirija.

Foto: Filip Olćan

Autor Nikola Polić kaže da je želeo da domaća publika prva vidi ovaj film jer on govori pomalo o svima nama, kao i vremenu u kome živimo.

- Iako je praksa da naši filmovi premijerno budu prikazani na inostranim festivalima, ja sam želeo da film o Slobodanu prvo vidi beogradska publika. Njegova umetnost i inspiracija vezana je za ovaj grad, koji je naša najbolja scenografija u film - objašnjava Polić i dodaje:

- Neću kriti, nisam očekivao ovakav odziv publike i imao sam veliku tremu kako će ga publika prihvatiti i da li će razumeti i pronaći se u jednoj porodičnoj priči. Ipak, dobio sam nestvarnu podršku gledaoca i toliko prelepih osećaja - plakali smo i smejali se zajedno.

Foto: Filip Olćan

Film "Kako biti Slobodan?" je nastao u okviru udruženja Kino radionica koje je osnovano 2021. sa ciljem da okupi i podrži mlade filmske stvaraoce. Pored reditelja, autorsku ekipu čine: Branka Pavlović, Ana Krstajić, Antonio Toni Andrić, Milica Drakulić, Mila Delić, Nenad Nikolić.

Foto: Filip Olćan

Podsetimo, Nikola Polić uplovio je u svet filma još kao srednjoškolac snimivši dokumentarni film "Nevidljive" davne 2010. kojim je na filmsko platno preneo priču o životu seksualnih radnica u Beogradu. Reditelj i video umetnik. Diplomirao i masterirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U svojim radovima istražuje manjinske i osetljive društvene grupe, njegovi filmovi "Nevidljive", "Zid/Mur", "Mogu sam", "Jedini", "U mreži", "Glasovi sećanja", "Povratak kući", "Vodi me, gde god" prikazani su i nagrađivani na mnogim festivalima u Srbiji i u inostranstvu.

Foto: Filip Olćan

Izvor: Promo
Foto: Filip Olćan

Pogledajte još