Legacy metal festival

Poslednjih nekoliko godina jedna kuća uložila je poseban trud da na ovim prostorima što je moguće bolje promoviše muzički pravac za koji su mnogi govorili da je prošlost. Ali posećenost koncerata u organizaciji "Legacy Promotion" govori nešto sasvim drugačije. U Beogradu ima mesta za hevi metal! Nezanemarljiv broj bendova skoro svih podžanrova metal muzike došao je u naš grad i publike je uvek bilo dovoljno.

Uprkos očekivanjima, ispostavilo se da je EXPO XXI bio prevelik za zainteresovanu publiku - prve večeri bilo je jedva 800 ljudi, druge možda oko 1.000.

- Ne znam da li je to zbog cene karata, nije mi jasno - kaže Darko, jedan od najredovnijih beogradskih posetilaca metal koncerata. Grupice metalaca ispred hale, neki bez karte, neki čekaju svoje favorite. - Bilo je nemoguće sve pratiti - kaže Vukan i dodaje: - Većina bendova je odlično svirala, šteta što nije bilo više ljudi.

Lajn-ap bio je zaista dobar, još pre festivala znalo se da će se u ova dva dana desiti skoro 24 sata odlične svirke! Možda je ipak trebalo ubaciti više bendova koji sviraju malo "mekši" metal, te bi ceo festival bio prihvatljiviji za širu publiku. Ovde je ipak bilo mnogo više "tvrđih" pravaca.

Od 16.00, pa sve do 4.00 ujutru smenjivali su se bendovi, domaći i strani. Menjali su se i "prvi redovi" ispred bine, ali je u svakom momentu bilo dovoljno fanova za dobru atmosferu. Hala možda mnogo pogodnija za gostovanja di-džejeva nego za živu svirku, ali srećom, mnogo prijatnija i provetrenija od drugih. Ozvučenje vam se u prvom trenutku učini prejako, ali to je idealna jačina da se prenese sirova energija sa bine i pokrene masa!

Mnogo njih nije imalo snage da odsluša sve bendove, većina se nije ni trudila da nekoga posebno izdvoji - bilo je bitno uživati u "omiljenom zvuku"... Ipak, iz više izvora mogli ste čujete da će se najviše pamtiti nastup grupe "Trashold", kada je frontmen Demijen bacio flašu "Džeka Denijelsa" u publiku, ali i "Rage", "Destruction", "Pain of Salvation"...

Organizacija bilo kakvog festivala veoma je ozbiljan poduhvat, propusti se vrlo lako mogu desiti "i najboljima". Bez obzira na sitne greške u ovom slučaju, momcima iz "Legacy Promotion" treba zahvaliti na uloženom trudu i na želji da, u skladu s mogućnostima, organizuju nešto zaista vredno za naš grad.

I poželeti da sledeće godine "prvi srpski metal festival" dobije mnogo značajniju poziciju u koncertnom kalendaru.

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još