Šik u Srbiji

Zajedljivci bi rekli - skupile se dokone obožavateljke "Seksa i grada" da ubiju još jedno poslepodne. Blagonakloni bi se zapitali ima li boljeg načina da se čovek oplemeni i izdigne na tren iz kala svakodnevice, nego da ponekad razgovara, zašto da ne, i o šiku?

O šiku kao modnom fenomenu, stanju duha i svesti - šiku u Srbiji - razgovarale su žene okupljene na drugom rođendanu magazina "Gracija".

Od šika do šikaniranja

Koliko je daleko od šika do šikaniranja, nismo uspeli da čujemo na skupu u "Superspejsu". Gotove odgovore valjda niko nije očekivao. Šik je kad sami sebi, kako se čulo, pokušate da odgonetnete šta je šik (?)

A za sve one koji se pitaju - pa, šta ta reč šik znači, evo malog podsećanja.

Reč šik potiče od francuskog "chic", što je pridev koji se upotrebljava u značenju "ukusan, lep, pristao, svidljiv, dopadljiv, pomodan"; kao imenica označava lep spoljašnji izgled u skladu s propisima mode, dobar način života. Odmah do reči šik nalazi se i reč "šikana", francuski "chicane" - zloba, kinjenje, zlonamerno stvaranje teškoća. Svako preterivanje, ali i nebriga za sitnice i detalje koji mnogima "život znače" jeste izrugivanje šiku i, na kraju, šikaniranje.

Izviniti se i s osmehom prihvatiti poraz

I zaista, može li žena koja je uvila trepavice i obula štiklice da bude šik, iako se, možda, nije umila i oprala zube? Može li šik biti muškarac koji se ukrasio najnovijom markom automobila, a nikad ne staje na pešačkom prelazu?

Odgovor je jasan – ne. A žene okupljene na tribini "Gracije" - voditeljka Branka Nevistić, glavna i odgovorna uredinca "Gracije" Svetlana Preradović, balerina Aja Jung, manekenka Anđelija Vujović i druge - jednoglasne su u oceni da u Srbiji, i pored svega, ima šika, a šik je izviniti se, ali i s osmehom prihvatiti poraz.

Šik i račun u banci

(old_image)Nismo otkrili toplu vodu ako ponovimo misao Alana Forda da je "bolje živeti 100 godina kao bogatun, nego jedan dan kao siromah". Koliko šik mogu odrediti okolina ili račun u banci?

Milica Đorđević, kooridinatorka projekta "Svratište za decu ulice", smatra da nema potrebe povezivati šik s profesijom.

- Ja radim s decom u riziku, pa moram da pazim kako izgledam, ali važno je, pre svega, osećati se šik. Skupa i firmirana odeća, jasno je, nikoga ne čini šik. Šik je pre stanje svesti i duha. Šik znači biti oslobođen stega društva.

S njom se slaže i urednica "Gracije" Svetlana Preradović, dodajući da je šik znak i stav, a ne haljina i cipele.

Manekenka Anđelija Vujović smatra da šika nema tamo gde postoji uniformisanost u stavu, mislima, oblačenju.

- Poenta je u detljima. Šik je naći ono što nam odgovara i izviniti se. Treba se fokusirati na unutrašnje stanje i tu pronaći sreću.

Osoba zadužena za odnose s javnošću u "Komtrejdu" Tanja Ferendino smatra da je našim devojkama bolje da imitiraju Viktoriju Bekam nego neku ličnost s domaće estradne scene. Ne zna jasno u čemu je poenta estrade, ali jasna je kad kaže da je istinska lepota nezamisliva bez inteligencije.

- Kič nije šik - dodaje Tanja.

Šta se kupuje, šta se nasleđuje?

Nekada su šik bili muškaci s brkovima, nekad je bilo šik čačkati zube čačkalicom posle ručka, u nekim kultrama šik je podrignuti posle jela - pa ko će još, zadovoljnog i punog stomaka, trošiti reči na kuvarsko umeće domaćice?
(old_image)
Balerina Aja Jung, jedna od idejnih tvoraca Beogradskog festivala igre, kaže da se šik ne kupuje već nasleđuje i da se mora braniti stavom.

- Jasno je da se šik menja kroz istoriju, menja se stanjem ličnosti. Gradovi, na primer, imaju svoje kodekse ponašanja i oblačenja i razlikuju se.

Aja dodaje da je šik i u svakoj nevolji traži dobru stranu i gledati šta će biti dalje.

Sport je šik

Anja Spasojević je odbojkašica od skoro dva metra sa štiklama. Priča nam da voli modu, ali i da to ne znači da će bezuslovno prihvatiti bilo šta.

- Oblačim se onako kako se u datom trenutku osećam, ali ne dozvoljavam da se opterećujem. Šik je vezan za rezultat - ako stvari idu dobro, ja mogu da nosim i gaće – jasna je Anja.

Nije samo važno dobro se obući, važno je nositi odeću. Nije važno samo putovati, nego i doživeti putovanje, a najvažnije je, kako je zaključeno, odupreti se gotovim rešenjima.
Da li ćete biti šik kao Merilin Monro, Odri Hepbern, Biljana Vilimon, Bebi Dol, Katrin Denev ili Seka Aleksić, ili šik samo kao vi, samo kao vaši roditelji, ili komšinica koju viđate na pijaci?
Da li ćete biti "sik" ili "šik" - na vama je da odlučite.

Danijela Tadić

Pogledajte još