Olivera Katarina

Žena izuzetne lepote i još većeg talenta glumila je u više od 20 filmova, a angažovali su je ne samo domaći već i strani reditelji. Snažno je uzburkala strasti nedavnim povratkom na veliko platno, ulogom Velike Boginje u filmu "Čarlston za Ognjenku". Ona je žena s biografijom po kojoj možete snimiti film, a posle ogromne medijske pauze od čak 30 godina, širokog osmeha vraća se na muzičku scenu i u stilu prave dive poručuje:

- Dugi niz godina bila sam potpuno pokrivena crnim mrakom, nigde me nije moglo biti. Ni u pozorištu, ni na filmu, ni u koncertnim salama, niti sam mogla da snimam nešto novo. Znate, kad je žena u pitanju, onda su svi sumnjičavi. Ja nemam 20 godina i silikone, već jedno ogromno srce koje ću da iznesem u Sava centru 19. juna

Da li osećate uzbuđenje povodom predstojećeg koncerta?
- Moram da vas razočaram, jer nemam apsolutno nikakvu tremu niti osećam uzbuđenje. Imam neku setu, nostalgiju i prikrivenu, zamagljenu tugu zbog svega što mi se desilo. Potpuno sam hladna i ispunjena nekim dostojanstvom i superiornošću, a ipak svesna ko sam.

Kad su počele pripreme za koncert?
- Ja sam potpuno spremna. Non-stop sam u Nišu i s niškim ansamblom "Groš" vežbam. Budem potpuno mokra pevajući po osam sati, ali se nikad ne umorim, jer sam akumulirala energiju za sve ove godine što sam ćutala. Očekujte najmanje dva sata dobre žive svirke.

Ko će biti gosti na koncertu?
- Deo koncerta biće sa izvornom muzikom, drugi sa slovensko-romskom, biće tu ansambl "Groš" iz Niša, koji će me pratiti sa 12 muzičara, nezaobilazni trubači, "Đurđevi stupovi", spektakularni vatromet i još mnogo iznenađenja pod rediteljskom palicom Gorčina Stojanovića. Pored reditelja Uroša Stojanovića, doći će i jedan reditelj iz Pariza, koji me je angažovao za njegov veliki film. To će biti jedna značajna uloga za mene, a pevaću na romskom kao u "Skupljačima perja". Snimaće se u Rumuniji i Francuskoj, i to je sve što mogu i smem da vam kažem.

U kom će pravcu dalje ići vaša karijera?
- Možda će ovo biti moj poslednji koncert, možda će ljudi koji budu došli tada imati jedinu priliku da me čuju, a možda ću se otisnuti u svet još jednom, pa ću tamo nastaviti karijeru. Po nekim signalima, ne bih baš rekla da ću naići na podršku, a drago će mi biti ako nisam u pravu. Vidite, Hulio Iglesijas je mojih godina, već nekoliko puta nastupa u Beogradu, jer ima ovde veliku podršku. Mada moram priznati da nigde u svetu nisam videla da se više pozdravljaju strani pevači nego domaći.

Da li vas je film "Čarlston za Ognjenku" vratio među "žive"?
- Za moju ulogu u filmu najzaslužniji je reditelj Uroš Stojanović, jer sam se tako digla iz mrtvih i vratila publici. Nikakve institucije nisu rešile da me rehabilituju nego mladi reditelj, a ja sam uživala radeći s njim. Zamislite kakve simbolike, dobila sam ulogu duha. Eto, jednostavno sam se vratila na scenu kao duh.

Želja?
- Želja mi je da odem u Pariz, jer je najveći domet jednog pevača kada se vrati na mesto gde je već pevao. Znam da bih mogla da odem, uz malu pomoć, i oduševim Parižane, jer oni znaju da cene umetnost, što su bezbroj puta pokazali prema drugima. Tako sam sigurna da bi bili i prema meni.

Očekujete li nacionalnu penziju?
- Mnogi je jedva dobiju i odmah izdahnu. Ne daj Bože da meni daju penziju, jer ja hoću još malo da poživim. Tek kad čovek izgubi svaku nadu, oni se sete da pomognu. Poručujem im, neka mi je nikad ne daju.

Na kraju, Olivera Katarina je poručila publici koja dođe na njen koncert:
- Ako želite da pevate, pevaćemo, ako vam se bude plakalo, zaplakaćemo. Želim da to bude jedan hepening i pravo vaskrsenje.

Jelena Antonijević

Pogledajte još