GRIFON 2008. Igoru Oršoliću

Izložba GRIFON 2008, po sedmom konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2006. i 2007. godini, otvorena je u Grafičkom kolektivu, u ponedeljak, 9. juna. Tom prilikom svečano su dodeljene nagrade GRIFON i druga priznanja.

Žiri u sastavu: Isidora Nikolić, grafički dizajner i predsednica žirija, Branko Basarovski, art direktor, Dejan Sretenović, istoričar umetnosti i Milan Stevanović, predstavnik Quadra Graphic, doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada GRIFON 2008. dodeli Igoru Oršoliću, art direktoru televizije B92, za rad Yellow cab, u kategoriji Filmska, video i TV grafika. GRIFON je po prvi put dodeljen za rad u kategoriji Filmska, video i TV grafika. Igor Oršolić je i pre četiri godine dobio specijalno priznaje od Grafičkog kolektiva, za špicu emisije Mile protiv tranzicije.

Dodeljena su i posebna priznanja za sve druge aktuelne kategorije, a ove godine dobili su ih takođe mladi umetnici: Vedran Eraković, Jovan Trkulja i Studio Pure - Mane Radmanović i Nebojša Cvetković. 

Konkurs i izložba GRIFON postaju relevantni pregled savremenog grafičkog oblikovanja kod nas, a u isto vreme, GRIFON promoviše najznačajnije autorske pojave u ovoj oblasti. Motiv projekta je da se autentičnim ostvarenjima potenciraju dometi primenjene grafike na recentnoj sceni, a ugled i autoritet nagrade GRIFON, kao referentna preporuka autorima, potvrđuje svoju aktuelnost i značaj i na međunarodnoj sceni.

Na ovogodišnji Sedmi konkurs GRIFON prijavilo se 98 autora sa preko 200 radova, a selekciona komisija izabrala je 46 autora i agencija i 76 radova. 

Istoričar umetnosti i likovni kritičar Ljiljana Ćinkul, koja je ujedno i umetnički direktor Grafičkog kolektiva, pozdravila je prisutne, a izložbu su otvorili Branimir Karanović, profesor FPU, Čedomir Vasić, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i Isidora Nikolić, grafički dizajner, koja je i dodelila nagradu GRIFON 2008. i druga priznanja. 

Mnogobrojnoj publici su se govornici obratili kao ravnopravnim učesnicima i poznavaocima tajni grafičkog dizajna, sa svim idejama i aplikacijama o upotrebi i zloupotrebi, bilo da se radi o ozbiljnom poslodavcu koji ima tačnu predstavu šta želi ili o najnovijoj pojavi tajkuna-tajfuna koji takođe nešto žele, a često su spremni i da izdvoje honorar za to. Umetnik grafički dizajner uvek ima ono pravo - slobodu, mogućnost da direktno ili indirektno iznese svoj kritički stav i time pozitivno utiče na smanjenje moći negativnih tendencija i poveća interes za pozitivne pomake u savremenom društvu. Značaj i smisao grafičkog dizajna u savremenom društvu dobija na značaju, sve više i sve direktnije nam se obraćaju, predočavajući nam mogućnosti i nudeći nove ideje. A samim tim je i odgovornost dizajnera veća. Sve češće nagrade dobijaju mladi umetnici, što je jasan pokazatelj da grafički dizajn ima budućnost.

Osnivači GRIFON-a su Grafički kolektiv i Quadra Graphic. Izložbu prati odličan i sveobuhvatan katalog, koji je grafički oblikovala Isidora Nikolić. Sponzori koktela Ramazzotti, sa svojim čuvenim blago osvežavajućim pićem Amaro Ramazzotti.

Dragan Kljajić 

Pogledajte još