Novi "fijat" kreće 2009.

Ugovor će imati tri celine: tehnička saradnja, zajedničke investicije i socijalni program, kaže Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila.

Menadžment Fijata odlučio je da potpiše ugovor o strateškom partnerstvu sa Zastavom, a ta odluka biće, do kraja ovog meseca, verifikovana na sednici Upravnog odbora Fijata, kaže za Pregled Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata Zastavine fabrike automobila. 

- Po našim saznanjima, sednica Upravnog odbora biće održana 29. juna, a predugovor očekujemo da stigne 17. jula, jer se očekuje da će se vlada formirati do polovine jula, kako bi mogla da donese odluku o podržavljenju firme, a onda i formiranje zajedničkog preduzeća s Fijatom, koje će nastati na temeljima Zastave - kaže Mihajlović. Po njegovim rečima, ugovor će imati tri celine. Prvi deo će se odnositi na tehničku saradnju, drugi će formulisati ekonomski aspekt, odnosno zajedničke investicije, a treći deo ugovora biće posvećen socijalnom programu.

- Krajem ove nedelje kod nas je trebalo da dođu iz Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj i Aleksandar Ljubić, direktor Centra za tendere i restrukturiranje Agencije za privatizaciju, kako bi s poslovodstvom i sindikatima utanačili socijalni program, ali kako nismo završili neke detalje oko toga, pre svega oko otpremnina za neke radnike, poseta je odložena za početak sledeće nedelje. Od septembra bi u pogone Zastave - kaže Mihajlović - trebalo da pristiže nova oprema za proizvodnju dva potpuno nova modela, koji će svetsku premijeru doživeti u Kragujevcu, a namenjeni su, pre svega, evropskom tržištu. U toku jeseni planirana je i obuka kadrova za pravljenje novog modela gradskog automobila s oznakom Fijat. U pitanju je malolitražni automobil A klase, dužine oko tri metra, ali s petoro vrata i kompletnom opremom, uključujući i klima uređaj. Ovaj model bi se, prema planu, u Kragujevcu proizvodio u 100.000 primeraka godišnje. U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, počinje proizvodnja još jednog potpuno novog modela B klase, s kojim bi se u Zastavi proizvodilo više od 300.000 automobila. 

Osim ova dva nova modela, Fijat bi u Kragujevac, kako saznajemo, mogao da preseli i proizvodnju nekih od svojih već proverenih četvorotočkaša. Prema procenama poznavalaca auto-industrije u Evropi, kapaciteti italijanskog proizvođača u Poljskoj dovedeni su do usijanja, a potražnja za novim fićom raste iz časa u čas. Tu je i grande punto, naslednik starog modela, koji se u Zastavi proizvodi kao zastava 10.

("Pregled")

Pogledajte još