Nova premijera u Novosadskom pozorištu

NOVI SAD, 7. februara 2012. (Beta) - Predstava "Mara/Sad" ("Marat the Sade"), po komadu Petera Vajsa, a u režiji Andraša Urbana, premijerno će biti izvedena u četvrtak 9. februara u Novosadskom pozorištu, saopštilo je u utorak to pozorište.

Reditelj Andraš Urban rekao je da je taj tekst želeo da radi još početkom 90-ih godina prošlog veka, ali da je on aktuelan u bilo kom vremenu, a posebno danas.

"Uvek je vreme za ovaj komad i dok ga radite morate misliti o društvu u kome živite, o sebi, o drugim ljudima oko vas. Morate misliti koji su načini opstanka, menjanja društva i koje su naše granice da te promene učinimo", reko je Urban.

Glumac Tamaš Hajdu, koji tumči ulogu Žan Pola Mara, rekao je da se u predstavi radi o revoluciji koja se zapravo desila u Francuskoj, ali da nju imitiraju pacijenti jedne mentalne institucije.

"Bilo je teško glumiti dve uloge odjednom, 'ludaka' i 'normalnog' čoveka. Ove dve uloge se kod svakog glumca prepliću i na publici je da proceni i izabere šta je od toga zaista normalno", rekao je Hajdu.

Glumac Atila Madjar, koji u predstavi glumi Markiza de Sada, rekao je da je saradnja sa rediteljem Andrašom Urbanom bila zanimljiva i drugačija, jer nije u pitanju klasično pozorište.

Novosadska publika će predstavu "Mara/Sad" moći da vidi u četvrtak u 19 sati, što će biti druga premijera Novosadskog pozorišta u sezoni 2011/2012, a reprizna izvodjenja biće 10. i 23. februara.

Pogledajte još