Večeras počinje Berlinale

BERLIN, 9. februara 2012. (Beta) - Istorijska drama "Dovidjenja, kraljice" Francuza Benoa Žakoa otvoriće u četvrtak uveče 62. medjunarodni filmski festival u Berlinu.

Žakoov film, snimljen po romanu Šantal Tomas, govori o kraljici Mariji Antoaneti u prvim danima francuske revolucije, iz ugla posluge u Versaju. Za nagradu Zlatni medved nadmetaće se 18 filmova, uključujući ostvarenja "Jayne Mansfield's Car" sa Bilijem Bobom Torntonom, Robertom Divalom i Kevinom Bejkonom, i "Caesar Must Die" braće Paola i Vitorija Tavijani. Rediteljski debi Andželine Džoli "U zemlji krvi i meda" biće na Berlinalu prikazan van takmičarske selekcije.

Na festivalskom programu je i igrano-dokumentarni film "U redu za smrt" o američkim osudjenicima na smrt u režiji Nemca Vernera Hercoga. Prošle godine, Zlatnog medveda dobio je iranski režiser Asgar farhadi, za film "Razvod: Nader i Simin", koji je doneo i Srebrnog medveda glavnim glumcima. Farhadi je ove godine u berlinskom žiriju, kojim predsedava britanski reditelj Majk Li. Američka glumica Meril Strip dobiće počasnog Zlatnog medveda za životno delo, a njen novi film "Gvozdena ledi" biće prikazan van takmičarske selekcije. Na programu paralelnih selekcija je veći broj dokumentaraca o "arapskom proleću" i katastrofi u Fukušimi. Festival u Berlinu trajaće do 19. februara.

Pogledajte još