Izložbe povodom Dana državnosti

BEOGRAD/NOVI SAD, 13. februara 2012. (Beta) - U Beogradu će u utorak povodom Dana državnosti biti otvorene izložbe u Arhivu Srbije i galeriji Narodne biblioteke, a u Novom Sadu izložba u Galeriji Matice srpske.

Organizacioni odbor za obeležavanje nacionalnog praznika saopštio je da će izložbu "Srbija - trajanje i pamćenje: izbor dokumenata iz Arhiva Srbije" u Arhivu Srbije otvoriti predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović.

Izložba predstavlja neke od najdragocenijih dokumenta nacionalnog arhiva, poput Dečanske povelje iz 1330. godine, dokumenata patrijarha Arsenija Čarnojevića, Jovana Rajića, vožda Karadjordja, kneza Miloša Velikog i Ustava Kneževine Srbije iz 1835. godine.

U galeriji Narodne biblioteke Srbije izložbu "Srbija na karti Evrope i sveta" otvoriće premijer Mirko Cvetković u prisustvu predstavnika parlamenta i Vlade Srbije, članova diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i predstavnika medjunarodnih organizacija i institucija kulture, nauke, prosvete i umetnosti iz čitave Srbije.

Izložbom "Za ljubav otadžbine - patriotizam u srpskoj kulturi 18. veka", koja će sutra biti otvorena u galeriji Matice srpske u Novom Sadu, vizuelizuju se fenomeni patrije i patriotizma, njihovo mesto u srpskoj kulturi i umetnosti 18. veka, objašnjavaju se značenja, ali i transformacije koje su ova dva pojma doživela u shvatanjima ljudi doba baroka i prosvetiteljstva.

Kako je saopšteno, tu izložbu će otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Pogledajte još