Rumunija uslovljava srpsku kandidaturu

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića jutros za "Blic" potvrdili da je trenutni stav Rumunije ozbiljan problem i da se diplomatskim kanalima čini sve da se on reši.

Rumunija i Litvanija se još opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskrimanacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija.

Upravo je Rumunija najviše zaoštrila stav. Nakon po Srbiju pozitivnog sastanka šefova diplomatije, sastali su se ambasadori pri EU koji su trebali da napišu tekst zaključka.

Kako sazanje "Blic", rasprava je trajala do duboko u noć, a rumunski ambasador je rekao da on neće potpisati takav zaiključak već traži da o svemu odlučuje Savet ministara EU a da oni samo konstatuju napredak u pregovorima.

Kako je Srbija postigla veliki napredak u pregovorima sa Prištinom i našala zajednički jezik sa Nemačkom i SAD, očekuje se da će se diplomatskim pregovorima izgladiti situacija sa Rumunijom, procenjuje novinar Blica Tamara Spaić.

Pogledajte još