Osam kila sreće Puriše Djordjevića

BEOGRAD, 29. februara 2012. (Beta) - Reditelj Puriša Djordjević izjavio je u sredu da je priče iz njegove upravo objavljene zbirke "Osam kila sreće" napisao u proteklih desetak godina i da su sve inspirisane istinitim dogadjajima iz ličnog života.

Djordjević, čija je knjiga u sredu predstavljena u Beogradu, rekao je agenciji Beta da su te priče inspirisane dogadjajima iz doba Drugog svetskog rata i vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali i iz savremenog perioda.

"Priča mora da bude i savremena, i bivša, i sadašnja i buduća. Sve što se dešava u prošlosti, u stvari se dešava i danas. Osnova za pisanje jeste vaš život i ja sam pisao ono što se meni zaista dogadjalo", rekao je poznati reditelj i autor više proznih dela.

Knjiga Puriše Djordjevića "Osam kila sreće" sadrži 20 novela medju kojima je i naslovna, po kojoj je snimljen istoimeni film, nagradjen za scenario 1980. godine na filmskim festivalima u Puli i Vrnjačkoj Banji.

Urednica izdavačke kuće Plato Nataša Andjelković rekla je da Djordjevićeve novele, bez obzira na tematiku i vremenski okvir, odišu istim stilskim postupkom i sadrže duhovite i ironične dijaloge prepoznatljive i u filmovima Puriše Djordjevića.

Pogledajte još